Gilbert na solo in Vlaanderen: 'Ik blijf dromen'

De reactie van Philippe Gilbert na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen.

Gilbert na solo in Vlaanderen: 'Ik blijf dromen'
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Philippe Gilbert werd op glorieuze wijze winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Achteraf was hij natuurlijk als een kind zo blij.

"Op de Muur van Geraardsbergen waren we ineens weg", begon de Belgisch kampioen zijn relaas. Nochtans was zijn bedoeling niet om voor zichzelf te rijden. "Ik nam voor de Muur plaats voor Tom (Boonen, red.) en zei hem dat ik voor zijn positie ging rijden."

Team Sky nam daarna het tempo in handen. "Toen praatte ik met Tom en die nam over. Ik heb niet getwijfeld en direct gezegd: 'doorrijden'." Ook bedankte hij de anderen die in de favorietengroep die daarna ontstond gewoon meedraaiden. "Iedereen deed daar zijn werk goed."

Lange solo

De solo vanaf de Oude Kwaremont was niet gepland. "De groep achter ons was niet goed genoeg georganiseerd", deed Gilbert zijn verhaal. "Ik heb tegen Tom en Matteo (Trentin) gezegd dat we volle bak naar de Oude Kwaremont gingen."

Philippe Gilbert ging op de tweede keer Kwaremont al solo.

Op de tweede passage van die beklimming nam de Belgisch kampioen de kop. "En toen zag ik honderd meter later dat ik alleen was. Ik heb tien keer aan de ploegleiding gevraagd wat ik moest doen. Maar ik kreeg geen antwoord en ben dan gewoon doorgereden."

Monument

Na de Ronde van Lombardije (twee keer) en Luik-Bastenaken-Luik is het zijn derde winst in een Monument. "Het is mijn droom geweest vanaf het moment dat ik prof werd om alle vijf de Monumenten te winnen. Nu heb ik er drie van de vijf."

Die andere twee, Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix dan? "Het is heel moeilijk, want al die koersen zijn andere disciplines. Maar mijn carrière is nog niet voorbij. Ik blijf dromen."

Foto's: Cor Vos