Gran Premio Miguel Indurain: Simon Yates met indrukwekkende solo

Simon Yates soleerde naar de zege in de Gran Premio Miguel Indurain.

Gran Premio Miguel Indurain: Simon Yates met indrukwekkende solo
  • Simon Yates Simon Yates

Simon Yates kwam als eerste boven op de Basilica de Puy-beklimming in Estella en kroonde zich tot winnaar van de Gran Premio Miguel Indurain.

Een Baskisch trio vormde al jaren het begin van april voor veel klimmers. Met de Gran Premio Miguel Indurain, de Ronde van het Baskenland en de Klasika Primavera Amorebieta kunnen zij hun lol op, want in het Baskenland gaat het altijd bergop of bergaf.

Alejandro Valverde won drie etappes en het eindklassement in Catalonië; hij was topfavoriet.

Roman Kreuziger zag deze koers als een goede test om te zien of de benen in orde waren voor de heuvelklassiekers later deze maand. De Tsjech van Orica-Scott maakte indruk in een kopgroep van acht en reduceerde deze tot een drietal. Matvey Mamykin en Nicholas Schultz - twee enorme talenten - waren de enigen die Kreuziger konden volgen.

Topfavorieten

Movistar Team mende echter de meute en het tempo lag zo hoog dat met nog meer dan vijftig kilometer te gaan de vluchters werden gegrepen. De Spaanse formatie had met Alejandro Valverde een van de drie topfavorieten in haar rangen. De anderen waren Michal Kwiatkowski en Sergio Henao van Team Sky.

Simon Yates wilde echter wat aan die status doen en viel al op dertig kilometer van de streep aan op de steilste passage in de wedstrijd. Het zorgde voor een kopgroep van negen, waarin Movistar Team en Orica-Scott beiden drie renners hadden. Met Michael Woods, Sergio Henao en Marc Soler had de Brit concurrentie voor de zege.

Valverde legde inmiddels de tweede groep lam, waardoor de negen voor de zege gingen strijden. Op tien kilometer van de meet was het opnieuw Yates die demarreerde. De Brit kreeg geen reactie en was al snel een halve minuut weg bij de rest. Hij kon rustig de tijd nemen om te juichen. Na de zesde etappe in Parijs-Nice was dit zijn tweede seizoenszege.

Foto's: Cor Vos