Gent-Wevelgem: Van Avermaet klopt Keukeleire in sprint-à-deux

Greg van Avermaet won Gent-Wevelgem, voor Jens Keukeleire en Peter Sagan.

Gent-Wevelgem: Van Avermaet klopt Keukeleire in sprint-à-deux
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Jens Keukeleire Jens Keukeleire

Greg van Avermaet werd de winnaar in Gent-Wevelgem. De olympisch kampioen van BMC Racing Team klopte Jens Keukeleire in een rechtstreeks duel.

De laatste zondag voor de Ronde van Vlaanderen: het was tijd voor Gent-Wevelgem. Een wedstrijd van 250 kilometer, met de Kemmelberg als absolute scherprechter na een mooie toevoeging in de Vlaamse eendagskoers: de Plugstreets. 

Vooraf werd een indrukwekkend eerbetoon aan de vorig jaar in deze koers overleden Antoine Demoitié gehouden. Wanty-Groupe Gobert vertrok helemaal vooraan aan de start en zou de koers met gemengde gevoelens afleggen.

Vorig jaar won Peter Sagan in de regenboogtrui.

Vroege debatten

Mark McNally, de Britse ex-ploeggenoot van Demoitié, probeerde zijn overleden vriend te eren door in de lange vlucht mee te gaan. In totaal negen renners waren vooraan vertegenwoordigd, waarvan Loïc Chetout (Cofidis, Solutions Crédits) en Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) de sterksten bleken.

Na de eerste passage van de Kemmelberg bleef een groep van ruim vijftig man over om de winnaar te herbergen. De Plugstreets deden voor het eerst hun intrede in de Vlaamse eendagskoers en zorgden gelijk voor spektakel. Alexander Kristoff en Arnaud Démare reden lek, vooraan was vooral Zdenek Stybar indrukwekkend.

Kemmel beslist

Op weg naar de tweede beklimming van de Kemmelberg was er een grote valpartij, waarbij Tony Martin en Tom Leezer het hardst werden getroffen. Op de Kemmel was het Greg van Avermaet die doortrok. Alleen Peter Sagan kon, na een overbrugging van een groot gat, aansluiten.

Uiteindelijk kwam kort na de afdaling een groep van veertien renners samen. Nadat in die groep de samenwerking wat stokte, reed een vijftal weg. Sagan en Van Avermaet waren er opnieuw bij en kregen Jens Keukeleire, Søren Kragh Andersen en Niki Terpstra mee. 

De Nederlander was echter aan het slepen, wat de wereldkampioen niet zinde. Hij liet een gat vallen, waarna Keukeleire en Van Avermaet weg reden. De twee gingen uitmaken wie de winnaar werd. Van Avermaet ging de sprint vanaf de kop aan en hield zijn landgenoot af.

Foto's: Cor Vos