Ronde van Catalonië: Valverde bekroont eindzege met hattrick.

Alejandro Valverde boekte zijn derde ritzege en de eindzege in de Ronde van Catalonië.

Ronde van Catalonië: Valverde bekroont eindzege met hattrick.
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Alejandro Valverde won de slotrit in de Ronde van Catalonië. Ook boekte hij voor de tweede keer een eindzege in de Spaanse ronde.

Met nog enkel de slotrit in en rond Barcelona te gaan, leek de eindzege Alejandro Valverde niet meer te kunnen ontglippen. Voor het eerst won de Murciaan deze ronde in 2009 - het jaar waarin hij ook de Vuelta a España (zijn enige grote ronde ooit) won. 

Daryl Impey nam de maat van Valverde in de sprint in de zesde rit.

Alberto Contador stond op 53 seconden en er moest een wonder gebeuren om El Pistolero aan de ritzege te helpen. Wel zou zoals ieder jaar nog een mooie strijd losbarsten om de ritzege.

Wat goed is, komt snel

Het was David Gaudu, winnaar van de Ronde van de Toekomst vorig jaar, die zijn slechte zesde etappe wilde vergeten. Ook de 20-jarige Fransman van FDJ verloor namelijk 26 minuten op weg naar Reus en daarmee een goede klassering.

De Franse klimmer kreeg met Thomas de Gendt, Victor Campenaerts, Daniel Teklehaimanot, Jay McCarthy en Xandro Meurisse vijf mooie namen mee. Quick-Step mende de achtervolging, het had met Petr Vakoc en Daniel Martin favorieten voor ritwinst aan boord.

Grote namen

De Gendt ging in de finale even laten zien wie de sterkste in de kopgroep was. Enkel McCarthy kon zijn tempo aan. Met nog iets meer dan tien kilometer te rijden ging de renner van Lotto Soudal solo.

Niemand minder dan Chris Froome haalde hem bij. De Brit ging met nog negen kilometer te gaan in de aanval. Maar ook hij kon niet wegblijven, daar Alberto Contadoren Alejandro Valverde het gat dichtten op de laatste passage van de Montjuïc. 

Met nogdrie kilometer te gaan viel Daniel Martin aan, enkel Valverde was in staat bij te blijven. De Spanjaard controleerde vervolgens de sprint. Drie ritzeges, winst in de ploegentijdrit en het eindklassement: de suprematie van Valverde deze week was ongeëvenaard.

Foto's: Cor Vos