HomeNieuwsWieler Revue Voorbeschouwingen #13: Gent-Wevelgem

Wieler Revue Voorbeschouwingen #13: Gent-Wevelgem

De voorbeschouwing van Wieler Revue op Gent-Wevelgem van 2017.

Nog een week tot de Ronde van Vlaanderen. Dat betekent de laatste jaren: Gent-Wevelgem. Wind in De Moeren, of een sprint in Wevelgem?

Langzaam maar zeker nadert het moment dat we zeggen: “‘Vlaanderens Mooiste’ is daar.” Maar dat is nog een weekje wachten. Een week voor 2 april. Nog één kans om een grote Vlaamse wedstrijd te pakken voor de allergrootste Vlaamse wedstrijd op de agenda staat. De laatste jaren speelde vooral het weer een grote rol in West-Vlaanderen. Koude, regen en wind zijn belangrijke elementen voor deze wedstrijd. En de Kemmelberg zorgt ook altijd voor de nodige opschudding. Maar is dit genoeg om een sprint in Wevelgem te voorkomen?

Historie

Tot nu toe werden er 78 edities van Gent-Wevelgem verreden, met in 1934 de eerste uitgave. Maar tot aan de Tweede Wereldoorlog was de Vlaamse eendagskoers een wedstrijd voor junioren. Vanaf 1945 werd de koers tussen Deinze en Wevelgem een wedstrijd voor de profs. 

In 1961 maakte Gent-Wevelgem nog een interessant uitstapje: eenmalig werd het een tweedaagse koers. Door de jaren heen is deze wedstrijd opvallend vaak van parkoers veranderd. De laatste jaren zijn de passages door De Moeren, waar doorgaans veel wind staat, en het Franse heuvelland met daaropvolgend de Kemmelberg beslissend. 

Tom Boonen won drie keer in Wevelgem.

Het duurde tot 1954 vooraleer met de Zwitser Rolf Graf een buitenlandse winnaar op de erelijst van Gent-Wevelgem kwam. Tien jaar later was Jacques Anquetil de volgende. Pas in de jaren ’70 was de Belgische heerschappij een beetje over. In totaal won er 42 keer een Belg in Wevelgem. De laatste was Tom Boonen in 2012. De laatste van vijf Nederlanders die wonnen was Gerrit Solleveld in 1989.

Vorig jaar werd Gent-Wevelgem na een prachtige wedstrijd vooral geleefd door het tragische voorval waarbij Antoine Demoitié kwam te overlijden. De organisatie zal met een gepast eerbetoon aan de Belg komen. 

Laatste tien winnaars

2016: Peter Sagan (SLO)
2015: Luca Paolini (ITA)
2014: John Degenkolb (DUI)
2013: Peter Sagan (SLO)
2012: Tom Boonen (BEL)
2011: Tom Boonen (BEL)
2010: Bernhard Eisel (OOS)
2009: Edvald Boasson Hagen (NOO)
2008: Óscar Freire (SPA)
2007: Marcus Burghardt (DUI)

Parkoers

Gent-Wevelgem is alleen al fijn vanwege de afwisseling in een zee van Vlaamse koersen die alleen maar door de Vlaamse Ardennen trekken. Gent-Wevelgem gaat meer om koersen in West-Vlaanderen, met een grote passage langs de Franse grens als interessantste deel van de wedstrijd.

https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2017/03/gent-wevelgem/corvos_00027765-143.jpg?1490491641606
Een kijkje op de route die de renners op zondagmiddag afleggen.

Vooral de Monteberg, Baneberg en Kemmelberg zijn belangrijke pijlers voor zij die om de zege willen meedoen. Daarbij is het belang van de Kemmel nog veel groter dan dat van de andere twee genoemde beklimmingen. De laatste passage over de Kemmel volgt na 215 kilometer, met dan nog 34 kilometer te rijden tot de streep in Wevelgem. En in die laatste 34 kilometer kan van alles gebeuren.

Favorieten

Eén van de minst voorspelbare koersen tussen de Vlaamse wedstrijden is dan toch deze koers. Gent-Wevelgem is eigenlijk vrijwel afhankelijk van zware weersomstandigheden, wil men de sprint kunnen ontlopen. Waait het amper aan de kust en kunnen de renners geen waaiers trekken, wordt de tocht naar de Kemmelberg al veel minder lastig.

Vandaar dat we de winnaar normaliter zoeken tussen de volgende lijst namen: Peter Sagan, Tom BoonenFernando GaviriaJens DebusschereSonny ColbrelliArnaud DémareEdvald Boasson HagenAlexander KristoffDylan GroenewegenDanny van PoppelMichael MatthewsEdward Theuns, John DegenkolbSacha ModoloChristophe Laporte en Roy Jans.

Vorig jaar boekte Sagan in Wevelgem pas zijn eerste zege in de regenboogtrui.

Mocht het op de Kemmelberg toch zodanig uit elkaar gereden worden dat het een strijd van man tegen man wordt in de vlakke finale, dan zijn Greg van Avermaet (al winnaar van de Omloop en E3 Harelbeke), Zdenek StybarNiki TerpstraMatteo TrentinOliver NaesenDylan van BaarleJens KeukeleireLuke RoweIan Stannard en Jasper Stuyven namen om op te schrijven.

Onze favorieten

*****
Arnaud Démare
****
Tom Boonen & Peter Sagan
***
John Degenkolb, Fernando Gaviria & Alexander Kristoff 
**
Sonny Colbrelli, Dylan Groenewegen, Oliver Naesen & Greg van Avermaet
*
Jens Debusschere, Ian Stannard, Jasper Stuyven, Niki Terpstra & Matteo Trentin

Televisie

Ook de laatste zondag van maart kunt u op Sporza terecht. Bij de Belgische zender maakt het deel uit van de traditionele sportuitzending op zondag, beginnend om 13.30u. Eurosport zendt de eerste MotoGP-wedstrijd van het nieuwe jaar uit en het wielrennen maakt daarvoor plaats. Ook NOS ontbreekt in Wevelgem. 

Foto’s: Cor Vos, organisatie Gent-Wevelgem

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Andrei Tchmil over Van Aert: ‘Volgens mij moet hij naar Lefevere toe, die kan hem grote koersen laten winnen’

In gesprek met Bahamontes gaat Tchmil, die tegenwoordig een wielerfabriek heeft in Moldavië, in...

Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: ‘Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!’

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling...

Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: ‘Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt’

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien...

Mathieu van der Poel en de weg naar topvorm op het WK in Australië

Met de stille trom vertrok Mathieu van der Poel uit de voor hem teleurstellend...

Meer zoals dit

Andrei Tchmil over Van Aert: ‘Volgens mij moet hij naar Lefevere toe, die kan hem grote koersen laten winnen’

In gesprek met Bahamontes gaat Tchmil, die tegenwoordig een wielerfabriek heeft in Moldavië, in...

Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: ‘Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!’

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling...

Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: ‘Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt’

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien...