Ronde van Catalonië: Impey voor ritwinst, Froome keldert van podium

Daryl Impey won de zesde etappe in de Ronde van Catalonië, Chris Froome zag zijn podiumplaats verloren gaan.

Ronde van Catalonië: Impey voor ritwinst, Froome keldert van podium
  • Daryl Impey Daryl Impey
  • Chris Froome Chris Froome

De voorlaatste etappe in de Ronde van Catalonië kende Daryl Impey als winnaar. Hij won in Reus na een geanimeerde etappe.

De Ronde van Catalonië was toe aan de zesde etappe. In de eerste vijf hadden we genoeg spektakel en voer voor discussie gekregen, met name door de ploegentijdrit op de tweede dag. Alle renners van Movistar kregen een minuut tijdstraf wegens een duwtje van José Joaquin Rojas op het achterwerk van Nelson Oliveira. 

Tejay van Garderen werd daardoor leider, maar de Amerikaan kraakte nog maar eens onder de druk van het leiderschap. Alejandro Valverde was gisteren de sterkste en won zijn tweede etappe. Hij nam ook de leiding in het klassement over.

Alejandro Valverde op weg naar zijn tweede ritzege.

Froome van podium

Al vroeg in de zesde etappe was het koers. Waar verwacht werd dat de schifting op weg naar Reus zou worden gemaakt op de Alto de la Musara, was het al in de afdaling van de Alt de Bot - de eerste klim van de etappe - zover. 

Team Sky en Chris Froome waren onoplettend, waarna Alberto Contador en Alejandro Valverde met hun knechten de boel open gooiden. Team LottoNL-Jumbo werkte ook hard voor Steven Kruijswijk en nadat Froome de achtervolging staakte, groeide de achterstand van de Brit heel snel.

 Strijd om klassement?

Valverde had 47 seconden voorsprong op Contador, maar daar legde El Pistolero zich zoals gewoonlijk niet bij neer. De Madrileen ging al op veertig kilometer van de meet er vandoor, maar Rubén Fernandez van Movistar Team dichtte het gat.

Nadat de Spaanse leider zijn ploeggenoten aangaf het rustig aan te doen, viel een Italiaans duo aan. Dario Cataldo (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC Racing Team) vormden een tandem, waarna Orica-Scott ging achtervolgen voor Daryl Impey.

Het tweetal ging met een minieme voorsprong onder de rode vod door en leek te gaan sprinten voor de ritzege. Movistar Team dichtte het gat echter op het moment dat Valverde ging sprinten. Impey was de Spanjaard net te snel af. 

Foto's: Cor Vos