Wieler Revue Voorbeschouwingen #12: Record Bank E3 Harelbeke

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de Record Bank E3 Harelbeke van 2017.

Wieler Revue Voorbeschouwingen #12: Record Bank E3 Harelbeke

De Ronde van Vlaanderen is bijna daar. De generale repetitie doemt op. De Record Bank E3 Harelbeke vormt die repetitie.

Milaan-Sanremo ligt alweer ver achter ons. Tenminste, opportunistisch als wij wielerliefhebbers zijn, denken we niet meer aan Michal Kwiatkowski die Peter Sagan versloeg. Dat is voor het jaaroverzicht. De Ronde van Catalonië bracht al genoeg nieuw voer voor discussie met zich mee. Tussendoor won Yves Lampaert eventjes Dwars Door Vlaanderen. Voor de West-Vlaming zelf een dikke koers op het palmares, voor 'ons' een opstapje naar waar het echt om draait. De Ronde van Vlaanderen komt eraan. We voelen het, we beleven het. De Record Bank E3 Harelbeke brengt ons daar het dichtste bij.

Historie

Qua belangrijke eendagswedstrijden is de Record Bank E3 Harelbeke, beter bekend als de E3 Harelbeke of nog bekender de E3 Prijs, één van de jongste koersen. 59 edities is deze koers jong. De eerste uitgave vond plaats in 1958. 

De eerste zege ging, hoe kan het in een Vlaamse koers ook anders, naar een Belg. Armand Desmet was bepaald geen smet op de erelijst, al won hij de koers daarna nooit meer. Pas in 1979 werd Jan Raas de eerste niet-Belg als winnaar. De twee jaren daarna won hij dan gelijk ook maar de wedstrijd.

Met Phil Anderson en Guido Bontempi als zegevierders werd de E3 Prijs in de jaren '80 gelijk nog wat internationaler. In de 21ste eeuw ontpopte Tom Boonen zich tot de grote koning van deze koers. In totaal stond hij vijf keer op het hoogste schavot. 

Tom Boonen was óók in Harelbeke de te kloppen man.

Laatste tien winnaars

2016: Michal Kwiatkowski (POL)

2015: Geraint Thomas (GBR)

2014: Peter Sagan (SLO)

2013: Fabian Cancellara (ZWI)

2012: Tom Boonen (BEL)

2011: Fabian Cancellara (ZWI)

2010: Fabian Cancellara (ZWI)

2009: Filippo Pozzato (ITA)

2008: Kurt-Asle Arvesen (NOO)

2007: Tom Boonen (BEL)

Parkoers

206 kilometer, vijf kasseistroken en vijftien hellingen, dat is de 60ste Record Bank E3 Harelbeke. Maar het zou wat simpel zijn om het daarmee af te doen. 

206 kilometer tussen Harelbeke en Harelbeke.

De opeenvolging van die kasseistroken en hellingen doet de renners, zoals in alle Vlaamse koersen, enorm vermoeien. De Record Bank E3 Harelbeke is de enige belangrijke Vlaamse koers waar de Oude Kwaremont en Paterberg in omgekeerde volgorde worden beklommen.

Qua reliëf geven die 206 kilometer het volgende.

Wat er ook voor zorgt dat de afstand tussen de twee verdubbeld wordt. Vier schamele kilometers dus maar. De schifting zal op dit duo worden voltrokken. Vorig jaar viel de beslissing op de Karnemelkbeekstraat. Wellicht is die straat dit jaar ook beslissend.

Favorieten

In de voorbeschouwing op Dwars Door Vlaanderen schreven we het volgende: de grote topfavoriet voor alle Vlaamse koersen is Peter Sagan. Waar de Slowaak er woensdag niet bij was, is hij dat op vrijdag wel. Dus is het allemaal veel makkelijker te voorspellen.

Zijn suprematie op de fiets is namelijk zorgwekkend groot. Als de wereldkampioen in de finale geen domme dingen doet zoals vorige week zaterdag, kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (Rutte III?) stellen dat hij wint.

Topfavoriet zijn: gaat dat vervelen?

Daar willen heel wat namen aan doen. Het gaat wat ver om ze in een rijtje achter de grote man op te noemen. Greg van Avermaet wil maar wat graag de hegemonie van zijn concurrent stoppen. Een andere belangrijke Belg werkt langzaam naar zijn grote doel en afscheid tegelijk toe. Tom Boonen is wellicht gevaarlijker dan de olympisch kampioen.

Toch maar een rijtje andere kanshebbers doen dan? Vooruit. Philippe GilbertNiki TerpstraZdenek StybarTiesj BenootLuke RoweIan StannardStijn VandenberghOliver NaesenAlexey LutsenkoSep VanmarckeLuke DurbridgeJasper Stuyven en John Degenkolb

Onze favorieten

*****

Peter Sagan

****

Tom Boonen & Greg van Avermaet

***

John Degenkolb, Philippe Gilbert & Ian Stannard 

**

Luke Durbridge, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven & Niki Terpstra

*

Alexey Lutsenko, Oliver Naesen, Luke Rowe, Zdenek Stybar & Stijn Vandenbergh

Televisie

Alweer een Vlaamse wedstrijd, alweer Sporza. Dat huwelijk blijft, gelukkig. U stemt dus in om 14.15u. De hele middag koers op televisie, er is niets beters. Kijkt u graag op Eurosport, heeft u daar het extra kanaaltje voor nodig. Eurosport 2, om 15.00u. Kijkt wat u blieft. En geniet. 

Foto's: Cor Vos, organisatie E3 Harelbeke