Wieler Revue Voorbeschouwingen #11: Dwars Door Vlaanderen

De voorbeschouwing van Wieler Revue op Dwars Door Vlaanderen van 2017.

Wieler Revue Voorbeschouwingen #11: Dwars Door Vlaanderen

Waar de klimmers in de Ronde van Catalonië vertoeven, is het ook in Vlaanderen weer tijd voor een eendagskoers: Dwars Door Vlaanderen.

De week na Milaan-Sanremo is het peloton in tweeën gedeeld op het hoogste niveau. De ene helft test de benen bergop in de Ronde van Catalonië, de andere helft kiest voor drie Vlaamse WorldTour-wedstrijden. Ja, dat leest u goed, drie. De Record Bank E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn al een aantal jaren van het hoogste kaliber, dit jaar trad ook Dwars Door Vlaanderen toe tot de WorldTour. En daar profiteert de organisatie van met een mooi deelnemersveld. 

Historie

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog werd de eerste editie van Dwars Door Vlaanderen verreden. In den beginne heette deze koers nog Dwars Door België. In 1945 werd gestart in Sint-Truiden en was de aankomst voorzien in Waregem. 

Het jaar daarop ging de wedstrijd verder als tweedaagse koers. In 1948 werd er nog eens een eendagswedstrijd van gemaakt, maar voor de rest was Dwars Door België tot en met 1964 een tweedaagse. 

Niki Terpstra was twee keer de beste in Waregem.

Vanaf 1965 lag zowel de start als finish in Waregem, voor een eendagskoers door de Vlaamse Ardennen en de omgeving van Ronse. In 2000 pas werd de koers omgedoopt tot Dwars Door Vlaanderen, met een naar Roeselare verlegde start.

In 2002 werd Baden Cooke de eerste winnaar die niet van Belgische of Nederlandse makelij was. In totaal won 53 keer een Belgische renner en twaalf keer een Nederlander. De laatste, in zowel 2012 als 2014, was Niki Terpstra. 

Laatste tien winnaars

2016: Jens Debusschere (BEL)

2015: Jelle Wallays (BEL)

2014: Niki Terpstra (NED)

2013: Oscar Gatto (ITA)

2012: Niki Terpstra (NED)

2011: Nick Nuyens (BEL)

2010: Matti Breschel (DEN)

2009: Kevin van Impe (BEL)

2008: Sylvain Chavanel (FRA)

2007: Tom Boonen (BEL)

Parkoers

Het parkoers van Dwars Door Vlaanderen is aan weinig verandering onderhevig. Al sinds 2000 wordt het startschot gegeven in Roeselare, de finish in Waregem is inmiddels helemaal vastgeroest als interieur van de koers. 

De route voor Dwars Door Vlaanderen.

In totaal twaalf hellingen en vier kasseistroken moeten de renners betwisten alvorens de eindstreep in Waregem te bereiken. Daar zal het sowieso een groot feest zijn, want de mensen uit Waregem zullen nog een stuk in de kraag hebben na het winnen van de Belgische Croky Cup (voetbalbeker) van Zulte Waregem afgelopen zondag.

Vorig jaar dacht Bryan Coquard (l) te winnen, maar zegevierde Jens Debusschere (r).

De grote schifting zal zoals vaker worden gemaakt op de Oude Kwaremont en de Paterberg. Maar met een peloton dat van een steeds hoger niveau is, zou dit wel eens niet genoeg kunnen zijn. Na de Paterberg zijn er namelijk nog 32 kilometer te rijden. Wellicht dat het opnieuw een sprint wordt in Waregem.

Favorieten

De grote topfavoriet voor alle Vlaamse koersen is Peter Sagan, maar de wereldkampioen is er woensdag niet bij tussen Roeselare en Waregem. Heel even werd er gewag gemaakt van zijn aanwezigheid, maar de Slowaak van Bora-Hansgrohe past voor de wedstrijd om later deze week in de Record Bank E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem wel te starten.

Een groot deel van het peloton ziet dat als een grote kans om een zege in dit voorjaar te kunnen grijpen. Het probleem met deze wedstrijd - althans probleem, het is het aantrekkelijke van deze koers - is de onvoorspelbaarheid. Het kan zomaar een harde koers worden en zorgen voor veel verbrokkeling, maar de kans op een sprint van een grote groep is net iets groter.

Arnaud Démare vindt hier een koers op zijn maat.

In dat geval is Fernando Gaviria de te kloppen man, ondanks dat hij vorig jaar ook werd geklopt. Met Edward Theuns, Michael MatthewsJens DebusschereJempy DruckerCaleb EwanArnaud DémareSondre Holst Enger, Dylan GroenewegenSonny ColbrelliBryan Coquard, Sam Bennett, Bert van Lerberghe en Roy Jans is er nog genoeg snel volk van de partij.

Wordt het een uitputtingsslag, dan zijn de volgende namen een mooie gok waard: Tiesj Benoot, Philippe GilbertZdenek StybarNiki TerpstraSep VanmarckeFabio FellineOliver NaesenLars BoomMatti Breschel en Adrien Petit.

Onze favorieten

*****

Arnaud Démare

****

Fernando Gaviria & Sep Vanmarcke

***

Tiesj Benoot, Dylan Groenewegen & Niki Terpstra 

**

Jens Debusschere, Fabio Felline, Michael Matthews & Edward Theuns

*

Lars Boom, Bryan Coquard, Jempy Drucker, Philippe Gilbert & Oliver Naesen

Televisie

Het betreft een Vlaamse wedstrijd, dus de liefhebbers van Sporza mogen weer rustig instemmen op hun favoriete commentaarduo Michel Wuyts & José de Cauwer. Doe dat vanaf 14.20u. Eurosport brengt de wedstrijd ook live, op Eurosport 2

Foto's: Cor Vos