Wieler Revue Voorbeschouwingen #10: Ronde van Catalonië

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de Ronde van Catalonië van 2017.

Wieler Revue Voorbeschouwingen #10: Ronde van Catalonië

Na Milaan-Sanremo, gewonnen door Michal Kwiatkowski, komen de klimmers weer aan bod. Dit in een zware Ronde van Catalonië.

De eerste grote klassieker van het jaar is aan ons voorbij gevlogen. Na zeven uur koers was Michal Kwiatkowski de wereldkampioen Peter Sagan maar net te snel af in Sanremo. Dus switchen we weer naar de klimmers. Want in de week na La Primavera is het niet alleen tijd voor Vlaamse eendagswedstrijden, maar ook voor de Ronde van Catalonië. Met ook dit jaar weer een geweldig deelnemersveld aan de start. 

Historie

Waar de Ronde van Catalonië, in het Catalaans gedoopt tot Volta a Catalunya, de laatste jaren pas echt bekendheid aan het verwerven is na de toetreding tot de WorldTour, bestaat de koers toch echt al een hele tijd. In 1911 werd namelijk de eerste editie van deze ronde verreden. De Catalaan Sebastià Masdeu werd de eerste winnaar van de Spaanse wedstrijd.

Waar de eerste jaren steeds een andere plaats op de kalender werd gegeven aan de Ronde van Catalonië, werd dat in 1941 veranderd. Vanaf dat moment tot en met 1994 werd de koers voortaan in september verreden. Ook in 2002 was dat nog een keer het geval.

Nairo Quintana was vorig jaar eindwinnaar.

De edities van 1995 tot en met 2001 en de uitgaves van 2003 en 2004 vonden in juni plaats. Daarna verschoof de wedstrijd, na de invoering van de ProTour, naar mei. Gelijktijdig met de Giro d'Italia organiseren betekende een weinig interessant deelnemersveld, dus verschoof de ronde in 2010 naar maart. Het nam de plaats in van de oude Catalaanse Week, tot en met 2005 ook een klimmerskoers maar naderhand niet meer georganiseerd.

Er staan uit de Lage Landen maar drie winnaars op de erelijst van de Ronde van Catalonië. Waar Arie den Hartog in 1966 de enige Nederlandse winnaar was, werd twee jaar later Eddy Merckx de eerste Belg op het hoogste schavot in Catalonië. Freddy Maertens was in 1977 de laatste Belgische winnaar. Vorig jaar ging de eindzege naar Nairo Quintana.

Laatste tien winnaars

2016: Nairo Quintana (COL)

2015: Richie Porte (AUS)

2014: Joaquim Rodríguez (SPA)

2013: Daniel Martin (IER)

2012: Michael Albasini (ZWI)

2011: Alberto Contador (SPA)

2010: Joaquim Rodríguez (SPA)

2009: Alejandro Valverde (SPA)

2008: Gustavo César Veloso (SPA)

2007: Vladimir Karpets (RUS)

Parkoers

De laatste jaren heeft de Spaanse WorldTour-wedstrijd vaak teruggegrepen naar vaste locaties. Calella, Barcelona, de aankomsten bergop op La Molina en Port Ainé: het zijn vaker geziene namen de laatste jaren. 

Van de vier bovenstaande namen is er maar eentje verdwenen: Port Ainé is er dit jaar niet bij. In plaats daarvan is in de vijfde etappe een andere zware aankomst bergop gepland. De eerste etappe van en naar Calella is dezelfde als die ieder jaar wordt verreden. Ondanks het profiel mogen we hier een massasprint verwachten.

De eerste rit lijkt moeilijker dan hij doorgaans uitpakt.

Een dag later volgt een nieuwigheidje in de Ronde van Catalonië: een ploegentijdrit. En de organisatie dacht: als we een ploegentijdrit organiseren, dan maar meteen een goede. Van en naar Banyoles, over meer dan 40 kilometer. Met een geaccidenteerd terrein. Spektakel verzekerd.

Dat is nog eens een fijne ploegentijdrit.

De derde dag, de eerste aankomst bergop. Zoals vaker het geval is, etappe drie komt ook dit jaar boven op La Molina. Na een stevige finale deze keer. Wellicht gaan we hier al veel aanvallen zien van renners die een dag eerder in de ploegentijdrit een flinke opdonder kregen.

Tweemaal beklimt men La Molina.

De vierde rit is een typische etappe voor de Ronde van Catalonië. Als de favorieten willen, kunnen ze er een verschrikkelijk selectieve finale van maken. Maar het kan zomaar zijn dat dit een vluchtersetappe wordt. 

Wat gebeurt er op de Turò del Puig?

In de vijfde rit, zoals eerder aangegeven, volgt een heel zware slotklim. Vanuit Tortosa beklimt men Lo Port, waar de echte beslissing in het algemeen klassement wordt gemaakt. De beste komt hier bovendrijven.

Hier kijken we naar uit.

Een dag later trekt men vanuit Tortosa naar Reus. Voor sommigen van u wel bekend als locatie waar vanuit men vluchten naar Nederland verzorgt in de mooie zomermaanden. Ook deze etappe is als etappe 4 een echte Catalunya-rit. Wat zal het brengen?

Ook hier kan koers gemaakt worden.

De slotrit is traditiegetrouw in en rond Barcelona, met de beklimming naar de Montjuïc als scherprechter in de vele lokale rondes die aan het einde van de etappe volgen. Wie weet gebeurt er nog iets moois in de Catalaanse hoofdstad.

Barcelonese traditie.

Favorieten

Nairo Quintana verdedigt zijn titel in Catalonië niet. In plaats van de Colombiaan is Alejandro Valverde kopman van Movistar Team. Het valt te bezien hoe El Imbatido hersteld is van zijn ziekte, al is de basisvorm van de Murciaan vaak zo hoog dat een podiumplaats in het verschiet ligt voor de 36-jarige Spanjaard.

We moeten echter verder kijken dan alleen de grote namen als Chris Froome, Alberto Contador en de eerder genoemde Valverde. Het gaat namelijk ook om de sterkte van de ploeg, rekening houdend met de ploegentijdrit.

Chris Froome keert weer terug in koers na een lange periode van training.

In dat geval heeft ook BMC Racing Team met Rohan Dennis (tweede in Tirreno-Adriatico) en Tejay van Garderen twee interessante namen op de lijst staan. Froome is niet de enige die kan winnen bij Team Sky, Mikel Landa en Geraint Thomas staan ook hoog aangeschreven.

Daarachter kom je al gauw uit bij een lange lijst namen: Adam Yates, Ilnur Zakarin, Andrew Talansky, Bauke Mollema, Jakob Fuglsang, Steven Kruijswijk, Romain Bardet, Daniel Martin (altijd goed in Catalonië), Rafael Valls, Rafal Majka en Louis Meintjes

Niet te vergeten staat ook Roompot-Nederlandse Loterij aan de start in Catalonië. Wellicht kan Pieter Weening nog wat interessants doen vanuit de lange vlucht. Daarnaast is ook de deelname van David Gaudu interessant. De Fransman won vorig jaar de Ronde van de Toekomst en start in zijn eerste WorldTour-wedstrijd.

Onze favorieten

*****

Alberto Contador

****

Chris Froome & Alejandro Valverde

***

Romain Bardet, Rohan Dennis & Daniel Martin

**

Steven Kruijswijk, Geraint Thomas, Adam Yates & Ilnur Zakarin

*

Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Bauke Mollema, Andrew Talansky & Rafael Valls

Televisie

De Ronde van Catalonië behoort ook toe aan Eurosport. De hele week is de wedstrijd te volgen vanaf 15.15u, de finish volgt iedere dag tussen de klok van 16.00u en 17.00u.

Foto's: Cor Vos