Tirreno-Adriatico: Sagan de sterkste op steile aankomst in Fermo

Peter Sagan onderstreepte zijn goede vorm met een tweede ritzege in Tirreno-Adriatico. Nairo Quintana blijft leider met...

Tirreno-Adriatico: Sagan de sterkste op steile aankomst in Fermo
  • Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan onderstreepte zijn goede vorm met een tweede ritzege in Tirreno-Adriatico. Nairo Quintana blijft leider met nog twee etappes te gaan.

De vierde etappe van Tirreno-Adriatico op zaterdag had een hoop duidelijk gemaakt over de waardeverhoudingen bergop. Nairo Quintana was zoals vaker onaantastbaar. Net als in 2015 zegevierde hij op de Monte Terminillo. De Colombiaan van Movistar Team ging daardoor met een geruststellende marge aan de leiding in het klassement.

De afsluitende tijdrit, die dinsdag op het menu staat, zou in dat klassement nog bepalend kunnen gaan worden, net als de vijfde etappe. Vanuit Rieti trok het peloton richting Fermo, een klein stadje aan de Adriatische kust. In het centrum van Fermo zou normaal gesproken een knallend einde komen aan de vijfde etappe, want er lag een pittig slotklimmetje te wachten op de renners. Een typische Tirreno-aankomst. Topfavoriet was dan ook Peter Sagan.

Schoon volk

Een mooie groep van elf renners verzorgde de aanval in het eerste gedeelte van de vijfde rit. Niki Terpstra en Maurits Lammertink waren de Nederlanders van dienst. Alle andere vluchters waren ook sterke renners, met mooie namen als Steven Cummings en Gianni Moscon erbij.

Maar de groep kreeg amper vier minuten voorsprong en werd op tachtig kilometer van de streep alweer bijgebeend. Het was het sein voor Mikel Landa om eens in de aanval te gaan. Hij kreeg Tim Wellens, Bob Jungels en Mattia Cattaneo mee. Een mooi viertal, dat echter weinig ruimte van het peloton kreeg. Reden: de aanwezigheid van Jungels, die op minder dan twee minuten van Quintana stond in het algemeen klassement.

Stilte voor de storm

Ondertussen stapte witte trui Adam Yates af. Nadat het kwartet aanvallers was bijgehaald, was Michal Kwiatkowski de volgende die aanviel. Ook de Pool kreeg geen kans wat van zijn aanval te maken. Wat volgde was een vreemde impasse. Een Italiaans duo - Fabio Felline en Oscar Gatto - doorbrak die pauze. Kwiatkowski vond ook deze poging interessant en haakte zijn wagonnetje aan. Opnieuw liet het peloton niet begaan.

Het heuvelachtige terrein verkleinde het peloton stelselmatig. Vasil Kiryienka en Luis Léon Sanchez maakten van een nieuw rustmoment gebruik om de aanval te kiezen. Het duo nam een halve minuut voorsprong. De Spanjaard liet zijn Wit-Russische kompaan op tien kilometer van de streep achter. Tejay van Garderen maakte de oversteek.

Een groep van een kleine dertig man bleef over voor de ritzege. Op de slotklim werden Sanchez en Van Garderen ingelopen. Klassementsleider Quintana ging zelf als eerste aan. Hij verkleinde de groep nog maar eens. Wereldkampioen Peter Sagan was erbij en controleerde alles in de slotkilometers. Hij won met schijnbaar speels gemak de sprint. Ook Tom Dumoulin en Bauke Mollema eindigden in de eerste groep.

Foto's: Cor Vos