Parijs-Nice: De la Cruz wint op Promenade des Anglais, eindzege Henao

Na een schitterende strijd in de slotrit won Sergio Henao Parijs-Nice. Ritwinst in Nice ging naar David de la Cruz van Q...

Parijs-Nice: De la Cruz wint op Promenade des Anglais, eindzege Henao
  • David de la Cruz David de la Cruz
  • Sergio Henao Sergio Henao

Na een schitterende strijd in de slotrit won Sergio Henao Parijs-Nice. Ritwinst in Nice ging naar David de la Cruz van Quick-Step Floors.

Het klassement was in de koninginnenrit van zaterdag volledig omgegooid. Gele trui Julian Alaphilippe kende een jour sans en was het volledig kwijt. De leiding in de tussenstand was voor Sergio Henao van Team Sky, die in de eerste dagen ook constant van voren vertegenwoordigd was. Richie Porte won de aankomst bergop, maar stond al te ver achter in het klassement.

Geheel volgens traditie was de slotrit in en rond Nice gepland, met de Col d'Èze zoals altijd als scherprechter van de dag. Met Alberto Contador op 31 seconden van Henao in het klassement, konden we nog genoeg spektakel verwachten.

Contador maakt faam waar

Niet minder dan 24 renners mengden zich in de strijd om de vlucht van de dag. Daarbij met Michael Matthews, Tom-Jelte Slagter, Sonny Colbrelli, Diego Ulissi en Mathias Frank mooie namen met veel kwaliteit. Het peloton liet snel begaan en pikte bij een verschil van drie minuten het tempo weer wat op.

Op de Côte de Peille gooide Trek-Segafredo een grote bom in het peloton. Jarlinson Pantano en Alberto Contador reden het peloton volledig aan flarden. De Spanjaard viel op drie kilometer van de top van de Côte de Peille aan en enkel leider Henao volgde. Maar na een tweede poging kraakte ook de Colombiaan. De Spanjaard van Trek-Segafredo kreeg wat bijval van Michael Matthews op weg naar de Col d'Èze.

Tweestrijd

Team Sky achtervolgde en kon de achterstand op Contador naar de veertig seconden brengen. Die ging bergop opnieuw op de trappers staan. Enkel David de la Cruz en Marc Soler volgden. Die laatste plaatste vervolgens een geweldige demarrage. Ook in de groep Henao regende het versnellingen. De Colombiaan leek daardoor te kraken.

Soler rondde de top met tien seconden voorsprong op de andere Spanjaarden. Maar die kwamen in de afdaling terug bij de ex-winnaar van de Ronde van de Toekomst. Henao op zijn beurt verkleinde het gat met de kopgroep. Hij kreeg hulp van Ion Izagirre, omdat Sonny Colbrelli nog dacht aan de ritzege. Contador reed met een kleine voorgift op Soler en De la Cruz de Promenade des Anglais op. De la Cruz dichtte het gat. Hij won vervolgens de sprint. Twintig seconden later volgde de tweede groep, waardoor Henao een paar seconden overhield voor de eindzege.

Foto's: Cor Vos