HomeNieuwsParijs-Nice: Yates met solo richting Muur van Fayence

Parijs-Nice: Yates met solo richting Muur van Fayence

De zesde etappe van Parijs-Nice werd gewonnen door Simon Yates. De Brit van Orica-Scott kwam als eerste over de streep i...

De zesde etappe van Parijs-Nice werd gewonnen door Simon Yates. De Brit van Orica-Scott kwam als eerste over de streep in Fayence.

Na vijf dagen Parijs-Nice stond Julian Alaphilippe fier aan de leiding in eigen land. De Fransman van Quick-Step Floors had de basis voor een eventuele eindzege gelegd in de eerste en vierde etappe. In de eerste rit werd hij na lang goed meedraaien in de eerste waaier tweede achter landgenoot Arnaud Démare. In de vierde etappe, een tijdrit met aankomst op de Mont Brouilly, was hij veruit de sterkste.

Julian Alaphilippe zat voorlopig soeverein in het geel. Julian Alaphilippe zat voorlopig soeverein in het geel.

De zesde etappe werd de eerste in lijn waar klassementsrenners echt bergop het verschil konden maken. Vanuit Aubagne, waar Mark Cavendish in de Tour de France van 2009 de negentiende etappe won, trok men naar Fayence. In datzelfde jaar was er in Parijs-Nice een aankomst in Fayence, waar Alberto Contador een hongerklop kreeg en de zege moest laten aan Luis Léon Sanchez.

Zware lokale rondes

Vooral twee plaatselijke rondes rond Fayence, met tweemaal de beklimming van de Col de Bourigaille via twee verschillende kanten, moesten het kaf van het koren scheiden. En dan was er in Fayence zelf nog een zware muur te beklimmen. In 2014 kreeg Tom-Jelte Slagter hier te maken met materiaalpech; eeuwig talent Carlos Betancur was destijds winnaar.

In het begin van de etappe werd er hard gekoerst. Daardoor kon er geen ontsnapping wegkomen. Pas na drie kwartier wedstrijd kon een kopgroep van acht zich afscheiden van het peloton. Belangrijkste namen daarbij waren Alessandro De Marchi (BMC Racing Team) en Eduardo Sepúlveda (Fortunéo-Vital Concept). Het Italiaans-Argentijnse duo scheidde zich op de lokale ronde af van de tegenstand. Sergio Henao en Alberto Contador zochten het initiatief op die eerste beklimming van de Bourigaille, maar kwamen niet verder dan tien seconden weg van het peloton.

Spetterende finale

Op de tweede beklimming van de Bourigaille zette Sergio Henao zijn ploeggenoten van Team Sky op kop. Vooral Sebastian Henao was sterk, waarna Mikel Nieve de groep favorieten nog meer uitdunde. Toch waren er genoeg klassementsrenners bijeen op de top van de beklimming. Kort na het ronden van de top viel Simon Yates aan. De Brit van Orica-Scott, rijdend in de witte jongerentrui, nam al gauw een halve minuut.

Yates liep vervolgens nog verder uit. Met driekwart minuut voorsprong begon hij aan de slotklim. In de groep favorieten viel Richie Porte vanaf de voet aan, leider Alaphilippe volgde gezwind. Op een versnelling van Henao werd het wat moeilijker voor de Fransman. De Colombiaan sloeg een mooie slag voor het algemeen klassement.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...