HomeNieuwsStrade Bianche: Kwiatkowski met sterke solo naar zege in Siena

Strade Bianche: Kwiatkowski met sterke solo naar zege in Siena

Michal Kwiatkowski kwam als eerste aan op het Piazza del Campo in Siena. De Pool van Team Sky kroonde zich tot winnaar v...

Michal Kwiatkowski kwam als eerste aan op het Piazza del Campo in Siena. De Pool van Team Sky kroonde zich tot winnaar van Strade Bianche.

De vijfde WorldTour-wedstrijd van het jaar stond op het programma. Het betrof de Italiaanse wedstrijd Strade Bianche. In het prachtige Toscane, tussen wijngaarden en pittoreske dorpjes over witte grindwegen: alles sprak tot de verbeelding. Vorig jaar won Fabian Cancellara hier voor een derde keer in zijn loopbaan. De Zwitser zou sowieso een andere opvolger krijgen, daar hij zelf zijn fiets aan de wilgen hing eind vorig jaar.

Fabian Cancellara was in 2016 de eerste over de streep in Siena. Fabian Cancellara was in 2016 de eerste over de streep in Siena.

Simone Andreetta (Bardiani-CSF), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), José Gonçalves (Team Katusha Alpecin), Truls Engen Korsaeth (Astana) en Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) verzorgden de vroege vlucht van de dag. De vijf hadden binnen een mum van tijd twee minuten voorsprong te pakken, waarna de eerste onverharde stroken van de dag volgden. De Settori Sterrati lagen er modderig bij, al klaarde het wat op naarmate de koers volgde.

Valpartij verdeelt koers

Thibaut Pinot maakte een move om de oversteek te maken naar de kopgroep. De zes hadden zeven minuten, toen de regen weer kwam opzetten. Het peloton brak daardoor op de onverharde stroken in een aantal stukken. Dat kwam mede door een grote valpartij. De voorsprong van de zes voorop verdween als sneeuw voor de zon. Peter Sagan gaf ondertussen op: de Slowaakse wereldkampioen voelde zich vooraf al niet geweldig en besloot uiteindelijk zijn tocht niet verder te zetten.

Op de Settore Fabian Cancellara was het Tim Wellens die aan de boom schudde. Er waren maar een aantal renners die de Belg konden volgen. Zdenek Stybar en Greg van Avermaet maakten ook een goede indruk. Tom Dumoulin maakte eveneens de oversteek. Gonçalves, Jauregui en Pinot bleven vooraan over, maar kregen al op een kleine veertig kilometer van de streep gezelschap van de favorieten. Dat waren ze niet allemaal: Dumoulin ging met Edvald Boasson Hagen achter de ontsnapte Stybar en Michal Kwiatkowski aan. Het viertal, met dus de winnaars van 2014 en 2015 aan boord, reed twintig seconden voorsprong op de rest bijeen.

Even later sloten Van Avermaet, Wellens en Luke Durbridge kwamen even later ook weer bij de kop van de koers. Op de Monteaperti besloot Stybar de concurrentie weer te testen. Boasson Hagen moest door die versnelling de kop laten gaan. Ook Dumoulin was er even later aan voor de moeite. De Colle Pinzuto zou net als de voorgaande jaren een belangrijk onderdeel van de finale vormen.

Toch gebeurde er vooraan niet veel. Dat zorgde voor een terugkomst van Dumoulin en Durbridge aan het front. Ook diens ploeggenoot Christopher Juul Jensen kwam erbij. Op vijftien kilometer van de meet maakte Kwiatkowski gebruik van een aarzelend moment bij zijn concurrenten. De Pool liep alsmaar uit op zijn achtervolgers en reed in Siena met de handen in de lucht over de streep op het Piazza del Campo. Van Avermaet werd tweede, voor Wellens. Dumoulin kwam als vijfde over de streep.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...