Geen Italiaanse koersen meer bij Sporza

Er komen dit jaar geen Italiaanse wedstrijden op de buis bij Sporza. Eurosport gaat lopen met de exclusiviteitsrechten v...

Geen Italiaanse koersen meer bij Sporza

Er komen dit jaar geen Italiaanse wedstrijden op de buis bij Sporza. Eurosport gaat lopen met de exclusiviteitsrechten voor Nederland en België.

Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Giro d'Italia en de Ronde van Lombardije.. Een hele rist koersen die vroeger te zien waren bij het Belgische Sporza. Voortaan zijn deze wedstrijden alleen te zien bij Eurosport. "Een louter financiële kwestie", zo zegt de manager van Sporza, Luc van Langenhove. “Sinds Discovery Eurosport heeft overgenomen, wil het zich absoluut profileren als wielerzender. Zodat ze ook meer budgetten vrijmaken voor de rechten van wielerwedstrijden."

IMG bezet rechten Italiaanse koersen

De rechten van deze koersen liggen bij het internationale sportmarketingbureau IMG. Dat biedt de rechten van zo’n zestig wedstrijden wereldwijd. Daar zitten koersen tussen waarin de VRT niet in is geïnteresseerd (o.a De Ronde van Abu Dhabi).“Ook dat is een verschil: iemand die alles neemt of iemand die maar vijf koersen wil. Als verkoper is de keuze dan snel gemaakt", legt Van Langenhove uit.

Bij Sporza betreuren ze dat ze de Italiaanse wielerwedstrijden niet langer kunnen uitzenden. Maar ze verblijden zich enigszins bij de gedachte dat de overige grote koersen nog steeds op hun kanaal lopen.

Zaterdag kan je vanaf 13u45 afstemmen op Eurosport voor de Strade Bianche.

Foto: Cor Vos