"Renners op fietspad uitsluiten is te zwaar"

De UCI wilde af van het gevaar dat renners op het fietspad rijden. Maar na het Belgische openingsweekend lijkt het verdo...

"Renners op fietspad uitsluiten is te zwaar"

De UCI wilde af van het gevaar dat renners tijdens een koers op het fietspad rijden. Maar na het Belgische openingsweekend lijkt het verdomd lastig om waar te maken. "Er moet eens goed bekeken worden hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren."

Edward Theuns was er na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad fel op, door een tweet de wereld in te sturen waarin hij de UCI aanspreekt op haar eigen regels.

"Ik kan die kritiek zeker begrijpen", zegt UCI-commissaris Guy Dobbelaere tegen Sporza. "De brave renners zijn op de kasseien gebleven en de 'stoutere' renners hebben van de situatie geprofiteerd om op het fietspad te rijden. Maar uitsluiting zou kunnen wanneer ze derden in gevaar brengen. Dat is mijns inziens niet gebeurd zaterdag. Er stond daar geen publiek."

De UCI-commissaris geeft toe dat het reglement niet specifiek genoeg is.

"Wat is een voetpad?", aldus Dobbelaere. "Wanneer beschouwen we een fietspad naast de weg als een afgescheiden fietspad? In Vlaanderen zijn er misschien wel honderden verschillende soorten fietspaden: afgescheiden met bomen, met een haagje, iets hoger dan de weg, gewoon afgescheiden met een stippellijn... Maar het is misschien best dat het eens echt goed bekeken wordt hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren."

Komen Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke er dan zonder straf vanaf?

Dobbelaere: "Het reglement zegt dat renners een boete kunnen krijgen als ze op een afgescheiden fietspad rijden. Er is zeker een rapport opgesteld en dat is naar de UCI gestuurd. Die beslist nu of dat al dan niet naar de disciplinaire commissie zal gaan. Dat kan wel nog een staartje krijgen. De namen van de renners hebben daarbij geen belang, het gaat om het principe."

Foto: Cor Vos