Ruta del Sol: Wellens beste vluchter, eindwinst Valverde

Tim Wellens won de slotrit in de Ruta del Sol. Alejandro Valverde boekte zijn vijfde eindzege in de Andalusische rittenk...

Ruta del Sol: Wellens beste vluchter, eindwinst Valverde
  • Tim Wellens Tim Wellens
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Tim Wellens won de slotrit in de Ruta del Sol. Alejandro Valverde boekte zijn vijfde eindzege in de Andalusische rittenkoers.

De Ruta del Sol was een spannend secondespel deze week. Alejandro Valverde stond zijn leiderstrui die hij in de eerste etappe pakte op dag twee af aan Alberto Contador. El Pistolero verspeelde zijn voorsprong van vijf seconden in de tijdrit: El Imbatido nam er namelijk zes op de kopman van Trek-Segafredo.

Met het ontbreken van bonificaties was het onmogelijk voor de Madrileen om seconden te pakken bij tussensprints, waardoor die mogelijkheid op het overnemen van de rode trui al wegviel. De slotrit naar Coín was niet al te lastig, dus leek de eindzege voor Valverde binnen handbereik.

Vlucht voor de zege

Acht renners in de vlucht van de dag vandaag. Met Victor Campenaerts en Tim Wellens waren er twee interessante Belgen te bekennen. Met Marco Minnaard en Nick van der Lijke waren ook twee Nederlanders onderdeel van de acht aanvallers. Het was heel winderig onderweg en halverwege de etappe kwam er ook nog eens regen bij kijken.

Halverwege de koers bedroeg de voorsprong van het achttal zes minuten. Naarmate de finale vorderde, werd duidelijk dat de vluchters het tot een goed einde gingen brengen. Bravo en Minnaard moesten de andere zes laten gaan. Maar die zes gingen allen naar elkaar zitten kijken. Niemand wilde de handschoen opnemen, waardoor het verschil met het peloton snel terug liep. Van der Lijke en Wellens waren in de finale vrij actief, maar durfden niet door te zetten.

Het werd een staaltje baanwielrennen in de slotkilometer. Tim Wellens ging de sprint van ver aan en won overtuigend. Het was zijn derde zege binnen een maand tijd. Alejandro Valverde hengelde de eindzege binnen en boekte zo zijn honderdste professionele zege.

Foto's: Cor Vos