Ophef over gedrag koersmotoren bij individuele tijdrit Roglic

Primoz Roglic mocht dan wel zijn slag geslagen hebben in de Volta ao Algarve gisteren, zijn tijdrit veroorzaakte nogal w...

Ophef over gedrag koersmotoren bij individuele tijdrit Roglic
  • Primož Roglič Primož Roglič

Primoz Roglic mocht dan wel zijn slag geslagen hebben in de Volta ao Algarve gisteren, zijn tijdrit veroorzaakte nogal wat ophef.

Dat lag niet bepaald aan de Sloveens kampioen tijdrijden zelf, wel aan een motor van de koersorganisatie van de Portugese rittenwedstrijd. Die bleef op een lange, vlakke strook kilometers lang kort voor de renner van Team LottoNL-Jumbo uit rijden. Op die manier kon de Sloveen goed gebruik maken van de slipstream. Door het deels wegnemen van de strakke wind die er stond aan de kustlijn bij Sagres, kon Roglic voordeel uit die situatie halen.

"Fair play, is dit wat we willen?" vraagt André Greipel zich af op Twitter. De Duitse sprinter van Lotto Soudal staat bekend als iemand die veel waarde hecht aan het sportief rijden. In de eerste etappe beklaagde hij zich ook over een sprintmanoeuvre van de veel snellere Fernando Gaviria.

Roglic geen blaam

Nadat Greipel wat kritieken over zich heen kreeg wilde hij zich verder uitlaten over het voorval. "Begrijp me niet verkeerd, iedere renner - mezelf incluis - zou hetzelfde doen en de slipstream gebruiken. Primoz Roglic kan er niets aan doen."

Eerder deze week waren er nog twee gevallen van slipstream-gebruik die werden belicht op Twitter. In de Tour of Oman zag Daniel Martin, die gisteren zijn gele trui afstond aan Roglic, een motor een groep vluchters helpen in de Tour of Oman.

Ook Tosh van der Sande had een oplettend oog, in de Ruta del Sol. Daar lag zijn ploeggenoot Tim Wellens in de koninginnenrit op kop, toen in het peloton Trek-Segafredo het tempo opvoerde. Daarbij kreeg het volgens de Belg nogal wat hulp van motoren.

Foto's: