HomeNieuwsNiewiadoma klaar voor belangrijke rol bij WM3 Pro Cycling

Niewiadoma klaar voor belangrijke rol bij WM3 Pro Cycling

Naast Marianne Vos is Kasia Niewiadoma de grote naam om op te letten bij WM3 Pro Cycling. De Poolse moet een van de leid...

Naast Marianne Vos is Kasia Niewiadoma de grote naam om op te letten bij WM3 Pro Cycling. De Poolse moet een van de leiders in de ploeg worden.

Rabo-Liv ging afgelopen winter over in WM3 Pro Cycling. De grootste transfer in het vrouwenpeloton was die van Anna van der Breggen. De olympisch kampioene trok van Rabo-Liv naar Boels-Dolmans Cycling Team. Daardoor worden de pijlen van WM3 Pro Cycling dit jaar meer gericht op Marianne Vos, maar zeker ook op de Poolse Kasia Niewiadoma.

De Poolse maakt deel uit van de algehele Poolse opleving in het wielrennen. Michal Kwiatkowski met zijn wereldtitel in Ponferrada en Rafal Majka met meerdere bollentruien en ritzeges in de Tour de France zijn daar bij de mannen het kenmerk van, Niewiadoma is dat als gewezen Europees kampioene bij de vrouwen. “Ze is in Polen echt een ster”, aldus haar Poolse ploeggenote Anna Plichta aan Cycling Tips.

Thuis in de ploeg

De 22-jarige Poolse renster rijdt sinds begin 2014 voor de Nederlandse formatie. “Er is een geweldige sfeer binnen de ploeg, laatst op trainingskamp was dat ook zo”, vertelt Niewiadoma. “Daardoor krijg je veel vertrouwen en motivatie om hard te werken. Als je blij bent, kun je alles beter aan.”

De vrouwen van WM3 Pro Cycling gingen in het voorseizoen op trainingskamp in het Spaanse Calpe. De vrouwen van WM3 Pro Cycling gingen in het voorseizoen op trainingskamp in het Spaanse Calpe.

In haar nieuwe rol als een van de vaandeldragers van de ploeg schikt de Poolse zich prima, naar eigen zeggen. “Ik voel niet te veel druk om te moeten presteren. Ik hou van koersen, ik hou van wedstrijden en denk niet aan wat anderen van me verwachten wanneer ik wedstrijden rijd.”

Zonder doelen

Uit dat gevoel – zonder druk – stamt ook haar wens om niet van te voren te willen zeggen waar ze goed wil zijn. “Ik zeg nooit dat ik van een bepaalde koers mijn doel maakt”, zegt Niewiadoma. “Want je weet niet wat er tijdens een seizoen gebeurt. Het is beter om iedere koers te nemen zoals ze komt. En dan kun je op dat moment naar je vorm kijken.”

Toch kijkt ze uit naar een aantal koersen. “De toevoeging van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik is geweldig. Ook de Giro Rosa vind ik een mooie wedstrijd.” Haar landgenoot Michal Kwiatkowski won de Amstel Gold Race in 2015. “Ik wil dat wel doen in de vrouwenkoers!”

Over gedeelde belangen met Marianne Vos is Niewiadoma ook vrij nuchter. “We moeten gewoon eerlijk zijn tegen elkaar. Als ik me niet sterk voel, dan zeg ik dat tegen de ploeg. Zo werkt dat binnen deze ploeg, iedereen is eerlijk tegen elkaar.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...