Trofeo Laigueglia: Felline triomfeert aan Ligurische kust na solo

Fabio Felline boekte zijn eerste seizoenszege in de Trofeo Laigueglia. Dat deed hij in een shirt van de Italiaanse selec...

Trofeo Laigueglia: Felline triomfeert aan Ligurische kust na solo
  • Fabio Felline Fabio Felline

Fabio Felline boekte zijn eerste seizoenszege in de Trofeo Laigueglia. Dat deed hij in een shirt van de Italiaanse selectie.

Het Italiaanse seizoen werd vorige week naar goed gebruik geopend met de Gran Premio Costa degli Etruschi. Aan de Etruskische kust kwam Diego Ulissi in Donoratico als winnaar over de streep. De Italiaan van UAE Abu Dhabi schudde een solo van dik tien kilometer uit de benen, om de tegenstand pas na de finish weer terug te zien.

Met de Trofeo Laigueglia werd een logisch vervolg gegeven aan de Italiaanse koerskalender. Rondom de gemeente in de Italiaanse provincie Savona, aan de boorden van de bloemenrivièra, was een 192,5 kilometer lang parkoers uitgestippeld. Met de Cima Paravenna en de Testico San Damiano lagen onderweg twee flinke beklimmingen. Voorts werd koers gezet richting Laigueglia, waar driemaal een plaatselijk parkoers werd afgelegd. De Colla Micheri was daarin grote scherprechter. Vorig jaar wist Andrea Fedi deze koers bij te schrijven op zijn palmares.

Fraaie aanval

Fedi verdedigde zijn titel niet. De aanvallend ingestelde sprinter stond niet aan de start voor Wilier Triestina. Zijn ploeggenoot Filippo Pozzato was de grote blikvanger in deze koers. Diego Ulissi was aangeduid als de grote favoriet. Fabio Felline, Davide Cimolai, Moreno Moser en Mauro Finetto waren schaduwfavorieten.

Een vijftal nam de kop van de koers in handen. Rémy di Gregorio, uitkomend voor Delko Marseille Provence KTM, was daarbij de bekendste naam. Het peloton liet de vijf echter niet te ver weg rijden en al op zestig kilometer van de streep was er sprake van een Gruppo Compatto. Op de eerste passage van de Colla Micheri viel Finetto al aan. Hij kreeg met Quentin Pacher een ploeggenoot mee in een groep van vijf renners. Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Abu Dhabi) en Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli-Sidermec) waren de andere namen. De vijf konden een voorsprong van een halve minuut bijeen fietsen.

Ze konden echter niet voor de overwinning strijden. Op de laatste beklimming van de Colla Micheri greep het peloton ze. Fabio Felline, deze koers rijdend voor de Italiaanse selectie, kwam als eerste boven, voor Arthur Vichot (FDJ) en Cyril Gautier (AG2R La Mondiale). De twee Fransen maakten deel uit van een tienkoppige achtervolgingsgroep, Felline reed er tien seconden voor. De Italiaan, vorig jaar winnaar van het puntenklassement in de Vuelta a España, boekte solo zijn eerste zege van het seizoen.

Foto's: Cor Vos