HomeNieuwsArredondo baalt van Trek als werkgever: 'Serieus gedacht over stoppen'

Arredondo baalt van Trek als werkgever: ‘Serieus gedacht over stoppen’

Julián Arredondo heeft niet bepaald zijn beste tijd gehad bij de Trek-ploeg. De Colombiaanse klimmer keerde terug naar N...

Julián Arredondo heeft niet bepaald zijn beste tijd gehad bij de Trek-ploeg. De Colombiaanse klimmer keerde terug naar Nippo-Vini Fantini.

Toen Team Nippo, een Japanse ploeg van oorsprong, in 2012 en 2013 nog een Continental-status had, maakte Arredondo furore in die ploeg. Het Aziatische circuit was bergop bang van de Colombiaanse klimgeit. Hij won de Ronde van Kumano, de Ronde van Langkawi en maakte zijn naam kenbaar in de rest van de wielerwereld.

Trek, toen nog onder de naam Trek Factory Racing, pikte hem op voor een Europees avontuur. De Colombiaan begon als een speer aan zijn eerste seizoen voor de Amerikaanse ploeg. In de Tour de San Luis van 2014 won hij zowel op de Mirador de Potrero als op de Mirador del Sol. Arredondo ging als vrijbuiter naar de Giro d’Italia. Op Rifugio Panarotta bekroonde hij een geweldige Giro met een ritzege. De bergtrui ging uiteindelijk ook mee naar huis.

Julián Arredondo won in 2014 de Giro-rit met aankomst op Rifugio Panarotta. Julián Arredondo won in 2014 de Giro-rit met aankomst op Rifugio Panarotta.

 Rugpijn

Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn voor de klimmer. “Ik had alleen maar problemen, problemen en nog meer problemen”, vertelde de Colombiaan aan Cyclingnews. “Ik had problemen met mijn rug en mijn bekken. Het was al moeilijk genoeg om gewoon wedstrijden uit te rijden. We wisten niet waar de pijn vandaan kwam.” De klimmer werd van het kastje naar de muur gestuurd.

Trek-Segafredo liet hem eind vorig jaar gaan. Maar zelfs als ze hem een nieuw contract hadden aangeboden, had Arredondo geweigerd. “Ze hielpen je met je fiets en kleren en zulke dingen. Maar met je eigen problemen, nee. Het was moeilijk. In kleinere ploegen kun je makkelijker problemen oplossen. Voor grotere ploegen is het gewoon makkelijker een andere renner te contracteren.”

Rust en stoppen

Zo wilde de Colombiaan een langere rustpauze nemen. “Maar dat liet Trek niet toe. Ze hadden namelijk niet genoeg renners om in alle koersen te kunnen starten. Ik moest dus gewoon koersen, of ik me nou goed of slecht voelde.”

Arredondo keerde terug op het oude nest. Nippo heeft inmiddels met Vini Fantini een Italiaanse co-sponsor gevonden. “Het was kiezen tussen stoppen met wielrennen of iemand vinden die me kon helpen. Deze jongens hebben me geholpen en nu gaat het weer een stuk beter”, aldus de 28-jarige klimmer.

Arredondo, nog in Trek-koersbroek, op de massagetafel van Nippo-Vini Fantini. Arredondo, nog in Trek-koersbroek, op de massagetafel van Nippo-Vini Fantini.

De Colombiaan heeft voorlopig helemaal geen fysieke problemen. “Ik heb twee maanden hard gewerkt met een Italiaanse osteopaat. Daarna heb ik in Colombia oefeningen gedaan voor mijn bekkenstabiliteit. Het lichaam voelt weer goed, dus ik heb er vertrouwen in dat het dit jaar weer beter gaat.”

Geen Giro

Het is de laatste weken veel besproken: Androni Giocattoli-Sidermec en Nippo-Vini Fantini mogen niet naar de Giro d’Italia. Dus zien we helaas ook geen Julián Arredondo in de Giro 100, iets waar hij zelf ook van baalt. “Het is zonde, want als we ons gaan vergelijken met CCC of Gazprom, hebben zij alleen maar onbekende renners.”

Zijn eigen ploeg schat de Colombiaan beter in. “We hebben Italianen met geweldig veel zeges zoals Damiano Cunego en Ivan Santaromita. Ik boekte een ritzege in de Giro van 2014. Het gaat gewoon om geld. Als je geld hebt en wat kan betekenen voor zo’n koers, dan nodigen ze je uit.” Toch haalt het missen van de Giro geen motivatie weg bij Arredondo. “Het voelt alsof ik weer van voren af aan begin”, besluit hij. In de Vuelta a San Juan reed de Colombiaan zijn eerste koers van het jaar, hij eindigde er als 46ste in het klassement.

Foto’s: Cor Vos en Luis Barbosa

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...