HomeNieuwsGaviria: 'Roze trui en twee ritten in Giro d'Italia zijn mijn doel'

Gaviria: ‘Roze trui en twee ritten in Giro d’Italia zijn mijn doel’

Fernando Gaviria (22) staat dit jaar voor zijn eerste grote ronde. In de Giro d'Italia legt de Colombiaanse sprinter de...

Fernando Gaviria (22) staat dit jaar voor zijn eerste grote ronde. In de Giro d’Italia legt de Colombiaanse sprinter de lat gelijk maar hoog.

De Colombiaan van Quick-Step Floors begon het jaar alvast goed. In de Vuelta a San Juan in Argentinië won hij de eerste en vierde etappe. In beide massasprints kon Elia Viviani niets tegen de Colombiaan beginnen. “Ik legde er in mijn voorbereiding de nadruk op meteen te kunnen winnen”, legt Gaviria uit aan Cyclingnews.

De Colombiaan won vorige week twee etappes in de Vuelta a San Juan. De Colombiaan won vorige week twee etappes in de Vuelta a San Juan.

In de Tour de San Luis won hij in 2015 en 2016 ook al tweemaal twee etappes. “Ik ben altijd naar Argentinië gekomen met de intentie te winnen. Sprinters verslaan die bij de beteren ter wereld horen geeft me weer motivatie. Nu moet ik in Europa ook weer winnen.”

Sprinter vs. klassiek renner

Vorig jaar behaalde de Colombiaan zijn mooiste zege wellicht in Parijs-Tours. Gaviria sprong in de laatste kilometer weg en de andere sprinters konden enkel nog aan zijn wiel komen. “Hij heeft een geweldig potentieel”, zegt ploeggenoot Tom Boonen over de 22-jarige renner. “Fernando zal denk ik niet beter worden als sprinter, want hij is al een van de snelsten. Maar hij zal veel verbeteren in de klassiekers. Daar ligt zijn hart ook. Ik ben er zeker van dat hij een groot klassiek renner wordt.”

Fernando Gaviria won vorig jaar op indrukwekkende wijze Parijs-Tours. Fernando Gaviria won vorig jaar op indrukwekkende wijze Parijs-Tours.

Gaviria zegt dat hij niet heel veel met Boonen praat, maar wel veel van hem leert. “We praten niet veel vanwege de taalbarrière. Maar ik leer van hem hoe hij beweegt, zich positioneert en opschuift. Ik kan veel van hem leren.” Ook hij ziet zichzelf een klassieke toekomst voorgelegd. “Ik hou meer van klassieke koersen. Ze zijn intenser, ze vergen meer van je lichaam. Ze hebben alles waar ik van hou en een passie voor heb.”

Giro d’Italia

In mei trekt Gaviria naar de Giro d’Italia. De honderdste editie van de Italiaanse ronde wordt zijn eerste. “Op dit moment is de Giro de belangrijkste koers voor mij dit seizoen. Het zal me namelijk een houvast geven wanneer het gaat om drie weken koersen en hoe ik me kan voorbereiden. De ploeg geeft me de kans omdat ze in me geloven. En ik ben ervan overtuigd dat ik de prestaties kan leveren.”

Voor de meeste renners is de eerste grote ronde een rustig leerproces. Dat is anders voor de Colombiaanse renner. Wil hij een etappe winnen? “Ja. De eerste en de achtste”, is hij duidelijk. “Ik wil altijd winnen, dus het is geen geheim dat ik de eerste rozetruidrager wil zijn dit jaar. De andere die ik zeker wil winnen is de achtste, want die is op 13 mei en dan is mijn vriendin jarig.”

De achtste etappe van de Giro d'Italia komt aan in Peschici, waar in 2008 Matteo Priamo won, die later werd verdacht dopingleverancier van Emanuele Sella te zijn. De achtste etappe van de Giro d’Italia komt aan in Peschici, waar in 2008 Matteo Priamo won, die later werd verdacht dopingleverancier van Emanuele Sella te zijn.

En waar hoopt hij nog meer op. “Meer koersen winnen, natuurlijk.” Hij werd al vergeleken met Mark Cavendish en Peter Sagan. “Dat zijn twee totaal verschillende renners! Ik wil mijn eigen indruk achterlaten, zodat ze zullen zeggen dat ik weer een ander soort renner ben. Die twee zijn geweldig. De ene is de meest complete renner ter wereld, de ander is de momenteel meest succesvolle renner in de Tour de France. Op een dag wil ik dezelfde impact hebben als zij.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...