HomeNieuwsDubai Tour: Kittel verslaat Groenewegen voor de overwinning

Dubai Tour: Kittel verslaat Groenewegen voor de overwinning

Marcel Kittel won de eerste etappe in de Dubai Tour. De Duitser van Quick-Step Floors troefde Dylan Groenewegen en Mark...

Marcel Kittel won de eerste etappe in de Dubai Tour. De Duitser van Quick-Step Floors troefde Dylan Groenewegen en Mark Cavendish af in de massasprint.

Nadat in januari het kalenderjaar op Australisch grondgebied werd geopend, was vorige week de Europese kalender van start gegaan. Hoog tijd om ook in het Midden-Oosten te beginnen aan het seizoen. Waar jarenlang de Ronde van Qatar die eer had, was dat in 2017 niet het geval. De Qatarese ronde kon wegens financiële problemen geen doorgang vinden en keert waarschijnlijk in 2018 weer terug op de kalender.

John Degenkolb (l) en Koen de Kort (r) maakten hun debuut voor Trek-Segafredo in de Dubai Tour. John Degenkolb (l) en Koen de Kort (r) maakten hun debuut voor Trek-Segafredo in de Dubai Tour.

De Dubai Tour was dit jaar de gelukkige. De ronde in de Verenigde Arabische Emiraten was overwegend vlak, met de aankomst op de Hatta Dam aankomende zaterdag als uitzondering. Het was dan ook een sprintersbal. Met Mark Cavendish, John Degenkolb, Dylan Groenewegen, Marcel Kittel en Elia Viviani stonden snelle namen aan de start.

De eerste van vijf etappes was getiteld ‘Nakheel Stage’. Ze telde 181 kilometer en had onderweg geen noemenswaardige hindernissen. De start lag aan de kust, daar waar iedere etappe deze week van start gaat. De aankomststreep was getrokken op het palmeiland Palm Jumeirah, een mooie aankomstlocatie.

Voorbereidingen

Een vijftal toog op pad om de eerste Europese live beelden te bereiken voor het jaar 2017. Met Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) en Thomas Stewart (ONE Pro Cycling) zaten daar twee Britten bij. Ook waren twee van de vijf aanvallers Italianen: Nicola Boem (Bardiani-CSF) en Matteo Bono (UAE Abu Dhabi). Silvan Dillier van BMC Racing Team was de vijfde vluchter.

Het peloton liet ze niet al te ver rijden: een minuut of vier was de maximale voorsprong. Bob Jungels en Julien Vermote legden beslag op de controleposten in de grote groep. Quick-Step Floors had haar zinnen gezet op ritwinst met Marcel Kittel. Ian Boswell deed achtervolgingsdienst voor Team Sky (Elia Viviani), Jay Robert Thomson was de uitverkorene bij Dimension Data (Mark Cavendish).

Vier keer sprinten

Nadat Boem de eerste twee tussensprints voor zijn rekening nam, was Dillier de snelste aan de derde rush. De Italiaan van Bardiani-CSF liet op veertig kilometer van de streep lopen. De koplopers hadden dan nog maar een kleine minuut voorgift.

Het stond natuurlijk ook in de sterren geschreven dat de aanvallers niet de hele etappe op kop bleven rijden. Een massasprint op het palmeiland was de enige mogelijke uitkomst. Op tien kilometer van de meet was het gedaan voor het kwartet overgebleven aanvallers. De sprintvoorbereiding begon dan al, wat uiteindelijk zorgde voor een chaos in de slotkilometers.

Op twee kilometer van de streep bracht Quick-Step Floors dan eindelijk lijn in de sprint. Nadat UAE Abu Dhabi er in de slotkilometer overheen kwam, was het Marcel Kittel die op 250 meter van de streep zijn sprint kon aangaan. En zoals vanouds was er niets te doen aan de Duitser. Het was zin eerste seizoensoverwinning. Dylan Groenewegen werd tweede, voor Mark Cavendish.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Belg wint knettergekke downhillrace op eiland in Afrika en deelt spectaculaire GoPro-beelden

Megavalanche La Réunion is een enduro massa-evenement waarbij het de bedoeling is om met...

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Niels Albert legt uit waarom zoveel crossers last hebben van rug: ‘Sponsors plezieren’

Mathieu van der Poel zag vorige winter zijn hele veldritseizoen in het water vallen...

Opvallend: 89-jarige man pakt Amerikaanse nationale cyclocrosstitel

We kennen allemaal het verhaal van Alejandro Valverde. De veteraan ging pas op zijn...

Meer zoals dit

Quinten Hermans keert 23 december terug in cross: ‘Ik heb eigenlijk geen idee waar ik conditioneel zal staan’

Hermans, die vanaf volgend kalenderjaar uitkomt voor Alpecin-Deceuninck, zijn laatste cross was het EK...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Thijs Zonneveld komt met initiatief om jeugdsport te bevorderen: ‘Sporters gaan clinics geven en daarna een deal met de klas of school aan’

Nederlanders, en de jeugd in het bijzonder, sporten steeds minder. Dat feit is Thijs...