Zoon Nicola Minali bij Astana in 2017: 'Wil ooit Milaan-Sanremo winnen'

Een opvallende naam in de rennerslijst van Astana voor 2017: Riccardo Minali. De zoon van Nicola Minali maakt zijn debuu...

Zoon Nicola Minali bij Astana in 2017: 'Wil ooit Milaan-Sanremo winnen'
  • Astana Astana

Een opvallende naam in de rennerslijst van Astana voor 2017: Riccardo Minali. De zoon van Nicola Minali maakt zijn debuut op het hoogste niveau.

De zoon van Nicola Minali, die in zijn carrière 12 etappes in grote rondes won en twee keer Parijs-Tours, maakte afgelopen winter de overstap van de Continentale opleidingsploeg Team Colpack. "Ik ben opgegroeid met het wielrennen door mijn vader te volgen", steekt Riccardo van wal tegen SpazioCiclismo.

"Ik wachtte hem vroeger al op aan de deur wanneer hij terugkwam van de trainingen. Dat heeft mij ook van de fiets leren houden." Zijn vader was een goede sprinter, is Riccardo dat ook? "Zonder een grote mond te hebben wil ik mezelf ook wel omschrijven als sprinter." De zeges die Minali in de jeugd boekte, werden alle in massasprints gepakt. In 2012 versloeg hij bijvoorbeeld in de Trofeo Comune di Vertova het Australische sprinttalent Caleb Ewan.

Transfer naar Astana

"Het belletje van Astana kwam wat onverwacht. Er was geen enkel signaal geweest van hun interesse, dus ik geloofde er niets van toen ze me belden", vertelt de 21-jarige Veronees. "Ik had wel contacten gehad met Quick-Step Floors, maar ik kreeg daar geen garanties. Toen Astana belde, heb ik meteen getekend."

Zijn doelen als wielrenner zijn als volgt. "Ik wil eerst zo veel mogelijk leren. Ik moet me namelijk nog veel verbeteren. Ik zou het leuk vinden dit jaar al aan wat WorldTour-wedstrijden deel te nemen." En op de lange termijn? "Dat is moeilijk om te zeggen, omdat ik nog niet weet hoe ik ga verbeteren. Mijn droom is Milaan-Sanremo te winnen; het is een van de belangrijkste Italiaanse koersen."

Heeft Minali nog een idool? "Als ik een pad moet volgen als wielrenner, dan hoop ik altijd het ideale profiel van Tom Boonen te volgen. Toen ik klein was zag ik hem wedstrijden winnen in sprints en wedstrijden als Vlaanderen en Roubaix. Het is een renner met grote klasse."

Foto's: Cor Vos