Savio geeft Giro 100 niet op: 'Wil mixploeg met Nippo-Vini Fantini vormen'

Gianni Savio heeft de honderdste Giro d'Italia nog niet uit zijn hoofd gezet. De flamboyante manager van Androni Giocatt...

Savio geeft Giro 100 niet op: 'Wil mixploeg met Nippo-Vini Fantini vormen'

Gianni Savio heeft de honderdste Giro d'Italia nog niet uit zijn hoofd gezet. De flamboyante manager van Androni Giocattoli-Sidermec heeft een ludiek idee.

Twee weken geleden werden de vier ploegen bekendgemaakt die een wildcard ontvingen voor de honderdste Giro d'Italia. Daarbij werden met Bardiani-CSF en Wilier Triestina twee Italiaanse ploegen uitgenodigd met een grote geschiedenis in de Italiaanse ronde. Twee andere Italiaanse ploegen met bijna even veel, zo niet meer geschiedenis werden deelname geweigerd. Androni Giocattoli-Sidermec en Nippo-Vini Fantini zijn de grote, kleurrijke afwezigen in het Giro-peloton over dik drie maanden.

Gianni Savio, sinds jaar en dag manager van Androni Giocattoli-Sidermec, in het verleden Selle Italia, heeft een oplossing voor de twee Italiaanse ploegen. "We geloven dat het tijd is om een eind te maken aan de polemiek die is ontstaan als gevolg van de toewijzing van de wildcards voor de Giro", stelt hij in een persbericht. De twee andere wildcards gingen naar het Poolse CCC Sprandi Polkowice en het Russische Gazprom-Rusvelo.

'Voortbestaan Italiaans wielrennen onzeker'

"Ondanks dat we te horen hebben gekregen dat het onmogelijk is om op een normale manier ons doel - deelname aan de Giro d'Italia van 2017 - te bereiken, hebben we niet stilgezeten. We stellen voor aan de organisatoren om een vijfde wildcard toe te wijzen aan een gemixte ploeg. Deze wordt samengesteld uit vier renners van Androni Giocattoli-Sidermec en vier van Nippo-Vini Fantini", klinkt het.

Savio licht zijn voorstel toe. "We vertrouwen op de ethische verantwoordelijkheid van de instituten. We geloven dat iedereen het dramatische moment begrijpt dat het Italiaanse wielrennen op gebied van ploegen op dit moment beleeft."

Met Lampre-Merida vertrok vorig jaar de nog enige op WorldTour-niveau actieve Italiaanse ploeg. "Als de twee buitengesloten sponsors Androni en Fantini het wielrennen verlaten, denken we dat er een risico is voor het voortbestaan van het Italiaanse professionele wielrennen", besluit Savio.

Foto's: Cor Vos