Vuelta a San Juan: Richeze pakt in eigen land vierde voor Quick-Step

De voorlaatste etappe in de Vuelta a San Juan ging naar Maximiliano Richeze. De Argentijn vloerde Oliviero Troia en Germ...

Vuelta a San Juan: Richeze pakt in eigen land vierde voor Quick-Step
  • Maximiliano Richeze Maximiliano Richeze
  • Oliviero Troia Oliviero Troia

De voorlaatste etappe in de Vuelta a San Juan ging naar Maximiliano Richeze. De Argentijn vloerde Oliviero Troia en German Nicolas Tivani.

Bauke Mollema leek op weg naar de eindzege in de Argentijnse ronde, die afgelopen maandag startte. Met twee vlakke etappes op het menu en veertien seconden voorsprong op de oude Spanjaard Oscar Sevilla, moesten er niet veel problemen zijn voor de Groninger van Trek-Segafredo. Mollema werd gisteren vijfde op de Alto Colorado, op een kleine afstand van winnaar Rui Costa (UAE Abu Dhabi).

De andere etappes gingen naar Fernando Gaviria (rit 1 en 4), Tom Boonen (tweede etappe) en Ramunas Navardauskas (dag 3). Met vandaag een opnieuw biljartvlakke etappe van en naar Pocito op de agenda, leken de kansen voor Quick-Step Floors op een ritzege groot. De drie eerdere massasprints had men immers winnend afgesloten.

Goede vlucht

De etappe werd afgelegd in stikheet weer. 41 graden celsius bereikte het kwik in Argentinië. De organisatie besloot dan ook de etappe in te korten met 17 kilometer. In plaats van de geplande 185, werd de uiteindelijke afstand van de rit 168 kilometer. Een grote groep vluchters kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat onder commando stond van Trek-Segafredo.

Uit de kopgroep reden drie renners weg. German Nicolas Tivani (Unieuro Trevigiani-Hemus 1896) nam landgenoot Maximiliano Richeze (Quick-Step Floors) en de Italiaanse neoprof Oliviero Troia (UAE Abu Dhabi) mee op pad. Het drietal leek al snel voor de zege te rijden. Met een voorsprong van zes minuten op het peloton kwam zelfs even de leiderspositie van Mollema in gevaar, daar Richeze op 5 minuten en 38 geplaatst stond.

Het trio reed de rest van de oorspronkelijk tien renners bedragende kopgroep op twee minuten. Het peloton dichtte een groot deel van de kloof weer, met nog een aantal kilometer af te leggen bedroeg het verschil met de groep Mollema drie minuten. Het trio reed op de streep af, waar Richeze vanuit tweede positie de sprint aanging. Troia kon aanhaken, maar er niet meer overheen komen.

Foto's: Cor Vos