HomeNieuwsWK Veldrijden: Cant verslaat Vos in zinderende finale

WK Veldrijden: Cant verslaat Vos in zinderende finale

Sanne Cant werd wereldkampioen veldrijden bij de vrouwen. De Belgische versloeg Marianne Vos in een rechtstreeks duel. K...

Sanne Cant werd wereldkampioen veldrijden bij de vrouwen. De Belgische versloeg Marianne Vos in een rechtstreeks duel. Katerina Nash werd derde.

Voorafgaand aan het wereldkampioenschap veldrijden voor vrouwen was er maar één renster favoriet: Marianne Vos had sinds haar terugkeer in het veld de tegenstand keer op keer gebombardeerd tot decorstukken. Had ze vorige week nog een kleine voorsprong op de concurrentie in Hoogerheide, de week ervoor in Fiuggi Terme, Italië stond de rest niet op de foto.

Marianne Vos was de torenhoge favoriet na al haar zeges de laatste weken. Marianne Vos was de torenhoge favoriet na al haar zeges de laatste weken.

Grote afwezige was een andere Nederlandse, Thalita de Jong. Ze kon haar wereldtitel niet verdedigen, aan een val vorige week in Hoogerheide had ze een spierscheur boven de knie. “Er werd voor de zekerheid nog een MRI-scan gemaakt”, aldus De Jong. “Door de spierscheuring is mijn veldritseizoen afgelopen”, baalde de regerend wereldkampioen.

Tactische start

Marianne Vos startte vanaf de tweede rij, maar kon snel opschuiven naar de tweede plaats. Maud Kaptheijns had een minder gelukkige start: met pech aan de fiets moest ze een halve ronde lopend afleggen. Sophie de Boer kende ook geen goede start, ze lag al vlug rond de tiende plaats. Aan het einde van de eerste ronde nam Vos de kop over, met de Italiaanse Eva Lechner in het wiel.

In de tweede ronde was de veer van de Italiaanse gebroken. Het was Sanne Cant (België) die de achtervolging op de Nederlandse topfavoriete inzette. Lucinda Brand kon net niet aanpikken bij de Belgische, die het gat op de koploper dichtte. Eens de samensmelting een feit was, kon Brand ook de kloof dichten. In de schuine dalende strook kwam Brand hard ten val. Vos liet haar landgenote terugkomen, die de Tsjechische Katerina Nash meebracht.

Pech versus pech

De Boer zette een streep door haar cross na een valpartij in de vierde ronde. Ook Cant maakte een slippertje, nadat Vos ze flink onder druk zette. De Nederlandse leek vervolgens gevlogen; het gat met Cant bedroeg acht seconden bij het ingaan van de laatste ronde. Dat verschil hield lang stand, tot Vos te maken kreeg met een kettingprobleem. Cant sloot onmiddellijk aan en nam de koppositie over.

Beide vrouwen hadden pech gehad en konden dat tegen elkaar wegstrepen. De strijd om de zege begon opnieuw. Marianne Vos wist de Belgische niet van zich af te schudden in de finale, waarna de Sanne Cant zich tot wereldkampioen kroonde. Het was de eerste wereldtitel bij de vrouwen voor de Belgische.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...