WK Veldrijden: topfavoriet Pidcock topt volledig Brits podium

De wereldtitel veldrijden bij de junioren ging naar Thomas Pidcock. De Brit liet landgenoten Daniel Tulett en Ben Turner...

WK Veldrijden: topfavoriet Pidcock topt volledig Brits podium

De wereldtitel veldrijden bij de junioren ging naar Thomas Pidcock. De Brit liet landgenoten Daniel Tulett en Ben Turner kansloos.

Een jaar terug was het een Nederlands feest in het Vlaamse Zolder. Jens Dekker reed zonder problemen naar de wereldtitel bij de junioren. De neef van Erik Dekker reed halfweg koers de rest los en zag ze niet meer terug. Geen titelverdediging dit jaar voor Dekker, die de overstap maakte naar de beloftencategorie.

Toch leek eenzelfde scenario als vorig jaar in de maak. De Brit Thomas Pidcock was huizenhoog favoriet. Hij won namelijk zeven van de acht wereldbekercrossen. Na de eerste bocht ontstond er een grote kettingbotsing. Vanaf de tiende plaats vielen er een twintigtal renners op de ijzige strook. Het was glibberen en glijden in het Luxemburgse Bieles. Het leek erop dat degene die zich het beste recht kon houden zou overwinnen. Zelfs de normale asfaltwegen waren bijna onbegaanbaar.

Pidcock ongenaakbaar

De eerste ronde nam de Fransman Maxime Bonsergent voor zijn rekening. Bij het overschrijden van de streep kwam echter Pidcock aansluiten. Vanaf dat moment hield de Brit het voor gezien. Hij ging solo en reed al meteen ver weg van de tegenstand. De Nederlanders waren overigens niet van voren te zien.

Bonsergent ging met Ben Turner, een andere Brit, de strijd aan voor de tweede plaats. Die strijd was interessanter dan Pidcock die opnieuw mijlenver boven zijn concurrentie stond, zelfs materiaalpech hield de Brit niet tegen. Bonsergent liet inmiddels de hoop op een podiumplaats varen toen hij zijn schoen verloor bij een valpartij.

Turner kreeg gezelschap van een andere landgenoot Daniel Tulett. Toen Turner in de slotronde een fout maakte, werd de Britse rangorde op het podium vastgelegd. Zelfs twee slippers van Tulett deerden niet, hij hield Turner achter zich. Ryan Kamp werd op de elfde plaats de beste Nederlander.

Foto's: Cor Vos