HomeNieuwsBoogerd: "Boek van Dekker pure afrekening"

Boogerd: “Boek van Dekker pure afrekening”

Voor het eerst heeft Michael Boogerd gereageerd op het boek van Thomas Dekker. "Een duidelijke afrekening", aldus de twe...

Voor het eerst heeft Michael Boogerd gereageerd op het boek van Thomas Dekker. “Een duidelijke afrekening”, aldus de tweevoudig ritwinnaar in de Tour.

Dekker legde in zijn boek, geschreven door Thijs Zonneveld, de schuld bij de Hagenaar voor het niet krijgen van een contract bij Roompot. “Ik wilde eerst met Thomas praten”, vertelt Michael Boogerd aan De Telegraaf. “Want hij legde in 2013 een verklaring over mij af bij de dopingautoriteit. Ik wilde dat gewoon met hem uitpraten”, aldus de oud-ploegleider van Roompot.

“Ik snapte wel dat hij dat deed”, gaat Boogerd verder. “Want hij stond met zijn rug tegen de muur vanwege zijn schorsing. Toch zat het mij niet lekker om hem op te nemen in mijn ploeg, zonder dat eerst uit te praten.” Er kwam een gesprek, maar geen contract. “Maar daar had het dopingverleden helemaal geen rol in.”

Thomas Dekker en Michael Boogerd reden samen in de Rabobank-ploeg. Thomas Dekker en Michael Boogerd reden samen in de Rabobank-ploeg.

Dopingverleden

Er kwam een gesprek tussen Boogerd, Dekker en Erik Breukink. “Toen zei ik tegen Thomas dat hij Breukink moest overtuigen”, aldus Boogie. “Ik zei: ‘je moet laten zien dat je deze laatste kans met beide handen aangrijpt en echt graag wil.’ Maar toen Breukink er was werd er amper over wielrennen gesproken. Thomas vroeg naar de dochter van Breukink. ‘Breuk, heeft ze al een relatie? Nou ja, alles kan kapot!’ Dat was de Thomas die ik ook ken.”

Boogerd erkent dat hij zelf niet tegen de komst van TD was. “Nee, ik had hem er juist graag bij. Ik was ervan overtuigd dat hij geen doping meer gebruikte. Ik kon na mijn bekentenis in 2013 gewoon weer aan de slag. Waarom zou ik dan Thomas slachtofferen door hetzelfde verleden? Dat voelt niet juist.” Volgens de Hagenaar vonden de sponsors het geen goed idee. “Zij vonden dat hij niet bij de ploeg paste. Dat was de reden dat we het er toen bij lieten.”

Ook vond de winnaar van de Amstel Gold Race in 1999 dat een aantal delen van het boek niet klopten. Bijvoorbeeld dat hij Dekker aanzette tot dopinggebruik. “Veel passages zijn 1-op-1-situaties. Daar maakte ik naast Thomas deel van uit, die werden opgeschreven zonder mij te bevragen. Hij doet zichzelf voor als een naïeve jongen toen hij net bij de profs kwam en dat was niet zo. Dit boek is een afrekening.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...