Mollema leider in San Juan: 'Moeite met de hoogte'

Bauke Mollema werd gisteren vijfde in de bergrit van de Vuelta a San Juan. Daardoor kwam de Groninger in het klassement...

Mollema leider in San Juan: 'Moeite met de hoogte'
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Bauke Mollema werd gisteren vijfde in de bergrit van de Vuelta a San Juan. Daardoor kwam de Groninger in het klassement aan de leiding te staan.

Het fundament voor de eindzege in de Vuelta a San Juan is voor Bauke Mollema gelegd. Eerder deze week werd de renner van Trek-Segafredo tweede in de individuele tijdrit, drie seconden achter Ramunas Navardauskas. Gisteren kwam de Groninger als vijfde over de streep op de Alto Colorado. Hij had twaalf seconden achterstand op winnaar Rui Costa, maar hees zichzelf achteraf in de blauwe leiderstrui.

"De slotklim was niet heel steil", legde Mollema uit op de website van zijn werkgever. "Maar de hoge hoogte maakte het moeilijk voor me. De snelheid lag ook hoog, dus er waren weinig aanvallen. Op een kilometer van de streep zat ik met Rui Costa en Rodolfo Torres, maar blies ik mezelf op."

Zorgen

De renner van Trek-Segafredo werd onderweg goed geïnformeerd door ploegleider Yaroslav Popovych. "Ik wist dat Nibali en Navardauskas eraf lagen. Maar toch maakte ik me zorgen toen ik me opblies. Ik dacht dat ik nog makkelijk twintig seconden kon verliezen op Costa. Gelukkig waren het er maar twaalf."

De hoogte was een belangrijk punt van moeite voor Mollema. "Ik worstelde daar echt mee, zeker op dit moment in het seizoen. Vorig jaar heb ik op geen enkel moment zo hoog gereden", aldus de kopman in de Giro d'Italia. "En de snelheid lag echt de hele dag ontzettend hoog. Er stond amper wind, maar later kwam die wel in het spel. Toen gingen Bahrain-Merida en Quick-Step Floors volle gas."

Er staan nog twee vlakke etappes op het programma in Argentinië. "We moeten op blijven letten", aldus Mollema. "En zien wie we mogen laten ontsnappen. Het wordt ook nog eens heel erg warm en winderig. Daar moeten we klaar voor zijn", besloot de Nederlander.

Foto's: Cor Vos