HomeNieuwsCavendish over recordaantal Tourritten Merckx (34): 'Dat is haalbaar'

Cavendish over recordaantal Tourritten Merckx (34): ‘Dat is haalbaar’

Mark Cavendish zette zijn totaal aantal ritzeges in de Tour de France afgelopen jaar op 30. Nog vier en hij komt op geli...

Mark Cavendish zette zijn totaal aantal ritzeges in de Tour de France afgelopen jaar op 30. Nog vier en hij komt op gelijke hoogte met Eddy Merckx.

Records zijn er om verbroken te worden. Ook in de wielrennerij. Mark Cavendish reeg afgelopen zomer de ritzeges aaneen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De Tour de France werd vier keer in veertien dagen een succesverhaal voor de Manx Express. Zijn totaal aantal ritsuccessen in de Tour de France kwam op 30 te staan. Daarmee is hij nog vier ritzeges verwijderd van het heel oude record van Eddy Merckx.

Mark Cavendish schreeuwt het uit na zijn ritzege op Utah Beach in de Tour de France. Mark Cavendish schreeuwt het uit na zijn ritzege op Utah Beach in de Tour de France.

“Dat record, daar heb ik nooit echt aan gedacht eigenlijk”, vertelt hij openlijk tegen CyclingTips. “Maar nu denk ik er zeker over na. Als ik realistisch ben, is het een haalbaar doel. Ik heb al zoveel mensen om mij heen erover horen praten, dat ik het maar moet doen ook. Mensen uit de ploeg praten er ook over dat het nog nooit is gebeurd. Dan moet het wel een doelstelling zijn, denk ik. Het zou natuurlijk mooi zijn om dat record te pakken.”

Wereldkampioenschap in Qatar

Toch waren de twee grote doelen in het seizoen van de Brit de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap in Qatar. Op het onderdeel omnium in Rio de Janeiro werd Cavendish tweede achter Elia Viviani, daar had hij geen problemen mee. “Elia was gewoon beter over zes onderdelen.” Het wereldkampioenschap, opnieuw een tweede plaats maar nu achter Peter Sagan, daar zit de Brit wel mee in zijn maag.

“Ik heb dat wereldkampioenschap nog niet teruggekeken”, bekent hij. “Ik denk niet dat ik dat ooit zal doen ook. Ik denk nog steeds dat ik alles goed deed. Ik had gewoon pech. Dat gebeurt soms. Het is simpel om te denken dat Sagan alles goed doet. In mijn ogen had hij geluk.”

De sprinter van Dimension Data zit er duidelijk mee. “Hij zal dat natuurlijk nooit zeggen. Hij is Sagan, hij is één van de beste wielrenners die ooit leefde. Maar ik denk dat de omstandigheden goed voor hem uitpakten in Qatar. Je kunt een finale nooit voorspellen. Je kunt voorspellen dat de linkerzijde geblokkeerd raakt, je kunt voorspellen dat de rechterkant zich opent. Het moet niet gebeuren, het is een kans van één op duizend, maar dat het tegelijkertijd gebeurt? Op die aankomst? Dat gebeurt nooit, dus daarom doet het zo’n pijn.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...