HomeNieuwsNys: 'Men moet het WK-parkoers niet veranderen, laat het zoals het is'

Nys: ‘Men moet het WK-parkoers niet veranderen, laat het zoals het is’

De organisatie van het WK veldrijden in Luxemburg besloot het parkoers wat aan te passen. Dat is niet naar de zin van Sv...

De organisatie van het WK veldrijden in Luxemburg besloot het parkoers wat aan te passen. Dat is niet naar de zin van Sven Nys, manager van Telenet Fidea.

Naar aanleiding van wat kritieken van renners uit verschillende categorieën na hun verkenningstocht, besloot de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles, Luxemburg een strook in het parkoers wat aan te passen. Het ging om een zogeheten schuine kant, die te glad zou zijn. Op training schoven veel renners met fiets en al de omheining in.

De schuine zijde werd nu verbreed, waardoor er meer plaats is voor de renners. Verwacht wordt dat een groot deel van de sneeuw tegen zondag verdwenen is. Sven Nys, manager van Telenet Fidea, vindt dat zonde. “Ik vond het parkoers geweldig mooi”, vertelt hij in Extra Time Koers. “Hier was ik veldrijder voor geworden. Maar ik heb helaas de leeftijd niet meer om ervoor te strijden.”

 ‘Iedereen kan pinnen onder schoenen schroeven’

“Als ik dan zie wat er gebeurd is met de aanpassingen van de organisatie: ik zou me daar als renner erg aan storen”, gaat Nys verder. “Laat het parkoers zoals het is.” Op de vraag of het niet te gevaarlijk is, gaf Nys vlug antwoord. “Iedereen kan pinnen onder zijn schoenen schroeven en daar te voet naar beneden gaan. Niemand is verplicht om te fietsen.”

De tweevoudig wereldkampioen merkte nog een verandering op. “Ze hebben nu een aantal zandpassages aangebracht, om de modder tegen te houden en het gemakkelijker te maken. Voor mij moet de cross puur natuur zijn”, aldus de manager van onder meer Lars van der Haar. “De grond brengt soms diepe sporen met zich mee, laat dat zoals het is.”

Nys ging geagiteerd verder. “Als ik als favoriet naar een wereldkampioenschap ging en zag dat dit in mijn nadeel speelde omdat het minder technisch werd, stoorde ik me daaraan. Vaak zie je dat op een wereldkampioenschap, maar niet in een gewone wereldbekercross. In Asper-Gavere heb ik ze nog nóóit een parkoers zien opschuiven. Daar is het zoals het is.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...