Van der Poel over formulier dopingcontrole: 'Aantonen dat ik niks gebruik'

Mathieu van der Poel gooide deze week zijn formulier van de dopingcontrole op Twitter. Dat deed de Nederlands kampioen o...

Van der Poel over formulier dopingcontrole: 'Aantonen dat ik niks gebruik'

Mathieu van der Poel gooide deze week zijn formulier van de dopingcontrole op Twitter. Dat deed de Nederlands kampioen om te tonen dat hij clean is.

Dat vertelde de in het Antwerpse Kapellen wonende Nederlander in een uitzending van Studio Brussel. "Kevin was de eerste", duidt Van der Poel op Kevin Pauwels, die gisteren zijn controleformulier de wereld in stuurde. Vervolgens reageerde Jurgen Mettepenningen, manager van Marlux-Napoleon Games, lovend over de transparantie die Pauwels beoogde.

"Groot gelijk, sta ik volledig achter! #transparantie", was het antwoord van de jongste van de broers Van der Poel. "Ik vond dat namelijk goed van hem", vertelde de Nederlands kampioen veldrijden in de radiostudio. "Ik heb mijn formulier op Twitter gepubliceerd omdat ik de Wereldbekercross in Italië niet meereed en in Spanje zat." En zo ontstond een klein relletje in de veldritwereld, met aankomende zondag het WK veldrijden op het programma.

Blessures

Vervolgens mengde vader Adrie zich ook in de kwestie der formulieren. "Wie volgt?" vroeg hij zich af, waarschijnlijk duidend op wereldkampioen Wout van Aert. "Ik deed het omdat ik na mijn blessure in Spanje zat en mensen dan snel veel beginnen te denken", aldus Van der Poel. "Ze dachten bijvoorbeeld dat ik dat deed om cortisonen te kunnen gebruiken. Dit was de ideale manier om te tonen dat het niet zo is."

Nick Nuyens, ploegleider van Van Aert, reageerde tegenover Het Nieuwsblad. "Het is simpel. Wout kampte met een probleem en heeft daarvoor een bekende arts opgezocht. Die zet zijn reputatie niet op het spel. De arts schreef een behandeling voor, geen sprake van een TUE. Ik vraag me af wat Mathieu en Kevin hiermee willen bereiken. Is het een manier om Wout te destabiliseren?"

Foto: Cor Vos