Vuelta a San Juan: Gaviria demonstreert kwaliteiten in Argentinië

Fernando Gaviria opende de Vuelta a San Juan met een ritzege. De Colombiaan was in San Juan Elia Viviani en Nicolas Mari...

Vuelta a San Juan: Gaviria demonstreert kwaliteiten in Argentinië
  • Elia Viviani Elia Viviani
  • Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Fernando Gaviria opende de Vuelta a San Juan met een ritzege. De Colombiaan was in San Juan Elia Viviani en Nicolas Marini te snel af in de massasprint.

Jaren was de aandacht in koersend Argentinië eind januari gevestigd op de Ronde van San Luis. De organisatie van de koers die tien jaar bestond had financiële moeilijkheden. Deze noopten de organisatie ertoe de ronde af te blazen voor dit jaar. De focus werd verlegd op de Vuelta a San Juan: een week lang koersen in de provincie San Juan.

Het hoogtepunt van de koers volgt aankomende vrijdag, met een aankomst bergop op de Alto Colorado. In de derde etappe die overmorgen plaats vindt leggen de renners een twaalf kilometer lange tijdrit af. Met uitzondering van die twee speerpunten is het parkoers in Argentinië biljartvlak. Vijf dagen voer voor sprinters dus, twee dagen de klassementsrenners.

Opener

De eerste rit in lijn zou 142,5 kilometer lang zijn, van en naar San Juan. Zoals eerder aangegeven, hartstikke vlak. Dat zou hoge snelheden op moeten leveren. In het eerste uur van de koers tikte de teller vaak snelheden boven de vijftig kilometer per uur aan. Een zestal kon zich aan de kop nestelen. Met Franco Lopez (Agrupación Virgen de Fatima), Gaston Javier (Sindicato Empleados Públicos of San Juan), Omar Azzem (Los Cascos Esco-Agroplan), Rubén Ramos (Selección Argentina), Leonardo Rodríguez (Asociación Civil Mardan) en Pedro Gonzalez (Equipo Continental Municipalidad de Pocito) waren het allen Argentijnen en nobele onbekenden.

De zes kregen echter maar een minuut of twee voorsprong. Na twee uur koers werd het zestal wat verkleind, Azzem kon zijn landgenoten niet meer volgen. Quick-Step Floors leidde de achtervolging. Met Tom Boonen en Fernando Gaviria binnen de gelederen hadden zij twee topfavorieten voor de ritzege. Nadat de vijf aanvallers werden gegrepen, werd het tijd voor de massasprint. Quick-Step Floors trok het peloton in de laatste kilometer uit elkaar. Vooral Boonen was van onschatbare winnaar voor Gaviria, die Elia Viviani in een rechtstreeks duel klopte.

In de finale werden een aantal renners verkeerd gestuurd. Het is nog onbekend wat er met hen gebeurt.

Foto: Cor Vos