McEwen over Ewan: 'Hij gaat dit jaar meerdere Giro-ritten winnen'

Caleb Ewan was de grote slokop van de Tour Down Under. Landgenoot Robbie McEwen voorziet een grote toekomst voor zijn op...

McEwen over Ewan: 'Hij gaat dit jaar meerdere Giro-ritten winnen'
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

Caleb Ewan was de grote slokop van de Tour Down Under. Landgenoot Robbie McEwen voorziet een grote toekomst voor zijn opvolger.

"Hij heeft een aantal grote stappen gemaakt ten opzichte van vorig jaar", aldus McEwen tegen Cyclingnews. Ewan won in totaal vier etappes in de Tour Down Under. Danny van Poppel en drie keer Peter Sagan hadden het nakijken, de sprinter van Orica-Scott was de grote winnaar in de massasprints.

"In 2016 won hij twee ritten hier", blikt McEwen terug. "Maar met Sagan hier, ook al was die niet 100%, is Caleb geen moment geïntimideerd geweest. Hij heeft geen fouten gemaakt. Hij stak met kop en schouders boven de rest van het sprintveld uit hier." De twaalfvoudig ritwinnaar in zowel de Tour de France als Giro d'Italia was onder de indruk van de verschillende manieren waarop Ewan won. "Hij gebruikte zijn eigen lead out-trein; hij gebruikte andere treintjes; hij kwam van achteruit; hij was geduldig. Hij maakte geweldige keuzes toen hij ingesloten zat."

En nu?

Ritzeges in de Tour Down Under zijn leuk voor Ewan, de Pocket Rocket wil het graag op het allerhoogste niveau laten zien. In 2015 won hij al een etappe in de Vuelta a España. "De vraag is of hij hetzelfde kan doen als Sagan bijvoorbeeld 100% is", gaat McEwen verder. "En natuurlijk zijn er nog Kittel, Cavendish en Greipel. Die moet je allemaal tegelijkertijd verslaan. Ik denk dat hij de Giro gaat rijden. Ik verwacht dat hij er niet één, maar meerdere etappes gaat winnen."

Volgens de ex-sprinter moet Ewan tijd krijgen om te groeien. "Natuurlijk kunnen we het geweldig vinden wat hij nu doet en al gedaan heeft. Maar we moeten onthouden dat hij nog maar 22 is. Hij wordt beter, sterker en constanter. Als sprinter kun je niet echt sneller worden. Het is nog iets anders om de constante van deze Tour Down Under ook te tonen in de grote koersen in Europa." McEwen wil benadrukken dat de leeftijd van 22 echt nog meespeelt. "Ik werd pas prof toen ik 23 was. Het is nu natuurlijk een ander tijdperk. Ik kwam bij de grote jongens en kreeg een oplawaai. Ik reed mijn eerste Tour in 1997 maar won pas een etappe in 1999."

Foto's: Cor Vos