HomeNieuwsTour Down Under: Ewan pakt tweede ritzege met overmacht

Tour Down Under: Ewan pakt tweede ritzege met overmacht

stak de handen in de lucht in de derde etappe van de Tour Down Under. In de straten van Victor Harbor versloeg hij Peter...

stak de handen in de lucht in de derde etappe van de Tour Down Under. In de straten van Victor Harbor versloeg hij Peter Sagan en Niccolò Bonifazio.

Voor de derde etappe was het klassement al goed door elkaar geschud. Nadat Caleb Ewan (Orica-Scott) de eerste etappe won in een massasprint, was Richie Porte gisteren veel te sterk voor de concurrentie in Paracombe. In anderhalve kilometer reed hij meer dan vijftien seconden weg van de rest. Wilco Kelderman probeerde nog even, maar de Nederlander zag dat Porte veel te sterk was. “Dat was écht indrukwekkend”, reageerde Kelderman achteraf. “Hij was meteen weg van iedereen.”

De derde rit startte in Glenelg en kwam 144 kilometer later aan in Victor Harbor. Tot nu toe was Victor Harbor twaalf keer van de partij in de Tour Down Under. Het was niet zo warm als op de eerste dag, zelfs de temperatuur van gisteren (rond de 25 graden) werd vandaag niet gehaald. Sterker nog: er was wat regen te bekennen onderweg.

Lyndoch - Australia - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Caleb EWAN (Australia / Team Orica Scott) pictured during the Santos Tour Down Under 2017 - Hostworks Stage 1 - in Lyndoch, Australia on jan 17 - photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2017 Lyndoch – Australia – wielrennen – cycling – radsport – cyclisme – Caleb EWAN (Australia / Team Orica Scott) pictured during the Santos Tour Down Under 2017 – Hostworks Stage 1 – in Lyndoch, Australia on jan 17 – photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2017

Twee bonificatiesprints en één bergsprint lagen er op de renners te wachten. Zoals vaker in de Tour Down Under zou een lokaal circuit de etappe afronden. Rond Victor Harbor werd vier keer een 13 kilometer lange ronde afgelegd.

Weer Ewan?

Ondanks een aantal hoogtemeters in de plaatselijke rondes, lag een massasprint voor de hand. Caleb Ewan was dan natuurlijk de te kloppen man. De Australiër won de eerste twee sprintafspraken dit jaar. Toch zat Danny van Poppel twee dagen terug dicht bij de Australiër. Vier renners hadden alvast geen zin in een massasprint. Thomas de Gendt liet zich voor het eerst dit jaar zien. Hij kreeg Jérémy Maison (Fdj.fr), Vegard Stake Laengen (UAE-Abu Dhabi) en Clement Chévrier (AG2R-La Mondiale) met zich mee.

Na dik dertig kilometer rijden had het viertal al vier en een halve minuut voorsprong te pakken. Het was voor het eerst dat er geen eenzame vluchter te bekennen was, maar een kopgroep. Met De Gendt vooraan aanwezig, stegen de kansen van de vluchters. BMC Racing Team controleerde het peloton, met Richie Porte als klassementsleider in hun midden.

Stuiptrekkingen

Amaël Moinard en Australisch kampioen Miles Scotson waren achtervolgers van dienst voor de Amerikaanse ploeg. Dimension Data zette Ben O’Connor bij, aangezien het viertal vooraan leek op te schakelen. Iets later bracht ook Bora-Hansgrohe van Sam Bennett en Peter Sagan knechten naar voren, de Oostenrijkers Gregor Mühlberger en Lukas Pöstlberger mochten hun werk gaan doen.

Binnen vijftien kilometer was de voorsprong gehalveerd. Dat vond Laengen maar niets. De Noorse tijdrijder, vorig jaar derde in de Giro-tijdrit door de Chianti-streek, ging er solo vandoor. De andere drie bleven een seconde of tien achter Laengen hangen. Het peloton kwam langzamerhand dichter op de vluchters, die hun laatste trucjes probeerden uit te halen.

Sprinten in de haven

De sprintersploegen waren alles gereed aan het maken voor het eindschot. De finish lag zoals vaker getrokken vlak bij de haven. Zou Peter Sagan voor eigen succes gaan of zou hij voor de tweede maal in deze ronde de sprint aantrekken voor de Ier Sam Bennett? De wereldkampioen deed zijn werk in de eerste etappe naar behoren.

Laengen hield het nog lang vol. Op zes kilometer van de streep was zijn avontuur ten einde. Een valpartij in de dalende strook naar Victor Harbor zorgde voor veel brokken. Onder meer Gorka Izagirre, nummer twee in het klassement, lag erbij. De wereldkampioen ontsnapte weer op miraculeuze wijze aan een val.

Team Sky kwam met drie man voor Danny van Poppel naar voren. De Nederlander van Team Sky zat in een zetel, maar toen Caleb Ewan aanzette, bleek er geen maat te staan op de Australiër. Zelfs Sagan was kansloos.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Meer zoals dit

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...