Porte na zege: 'Niet verwacht dat ik zoveel tijd zou pakken'

Richie Porte was de grote winnaar vanochtend in de Tour Down Under. De Australiër van BMC degradeerde de rest tot figura...

Porte na zege: 'Niet verwacht dat ik zoveel tijd zou pakken'
  • Richie Porte Richie Porte

Richie Porte was de grote winnaar vanochtend in de Tour Down Under. De Australiër van BMC degradeerde de rest tot figuranten.

Porte won de koninginnenrit van de Tour Down Under met overmacht. In de steile anderhalve kilometer naar Paracombe liet hij de rest met twee demarrages achter. Uiteindelijk pakte hij zestien seconden op nummers twee en drie Gorka Izagirre en Esteban Chaves. "Het is geweldig om zo vroeg in het seizoen al te winnen", liet de Australiër achteraf weten in een persbericht van BMC.

"De jongens van BMC Racing Team waren vandaag geweldig. Ze hielden me de hele dag nauwlettend in de gaten en zorgden ervoor dat ik vooraan aan de slotklim kon beginnen. Nu kan het verdedigen van de trui beginnen." In het klassement verdedigt de Australiër een voorsprong van twintig seconden op Izagirre, twee seconden verder volgt Chaves.

'Goede positie'

De klassementsman van BMC wilde niet wachten. "Ik heb goede klimmersbenen en voelde dat de vorm goed was. Ik wilde niet wachten tot de rest me kon volgen. Om dan zo weg te rijden van de rest, dat geeft me veel vertrouwen. Ik wist dat ik het kon doen, maar dat ik zoveel tijd pakte had ik niet verwacht."

Porte trainde afgelopen winter vaak op deze helling. "Off season kom ik hier graag. Twee jaar geleden kwamen we hier met de Tour Down Under ook al, toen maakte ik er een zooitje van. Nu was het geweldig. Het is mooi om de leiderstrui te dragen in de grootste koers in Australië. Ik wil hem graag winnen."

Foto's: Cor Vos