HomeNieuwsTour Down Under: Porte kleineert tegenstand en slaat slag in klassement

Tour Down Under: Porte kleineert tegenstand en slaat slag in klassement

Richie Porte heeft een stap richting de eindzege gezet in de Tour Down Under. Hij kwam als eerste boven in Paracombe, vo...

Richie Porte heeft een stap richting de eindzege gezet in de Tour Down Under. Hij kwam als eerste boven in Paracombe, voor Gorka Izagirre en Esteban Chaves.

Caleb Ewan opende gisteren de Tour Down Under met etappewinst. De Australiër ging in de massasprint Danny van Poppel en Sam Bennett vooraf. De eerste rit werd ingekort vanwege extreme hitte. Onderweg gaven fietscomputers van de renners een temperatuur van 47 graden aan. In plaats van 145,5 kilometer bedroeg het kilometrage in de eerste rit 118,5.

Van Poppel was niet ontevreden met de tweede plaats. Bij aanvang van de sprint zat hij redelijk ver. “Ik kwam van erg ver, maar kon in een hoog tempo finishen, ontzettend dicht bij Ewan”, aldus de Noord-Brabander van Team Sky achteraf.

De tweede rit zou voor een eerste stevige barst in het klassement zorgen. De slotklim van Torrens Hill Road bij Paracombe was zes kilometer lang, waarvan vooral de laatste anderhalve beslissend was. In 2015 kwam het Tour Down Under-peloton hier al eens, destijds legde Rohan Dennis er de basis voor zijn eindzege.

Aangenaam

Temperaturen van veertig graden net als gisteren zouden vandaag niet worden bereikt. Rond Adelaide was het zo’n 26 graden, in startplaats Stirling zelfs ‘maar’ 21 graden. Een aangename temperatuur om in te fietsen.

Aan de start geen 133, maar 132 renners. Johan Le Bon (Fdj.fr) viel in de eerste etappe terwijl hij bidons ging halen. Hij kon gisteravond het ziekenhuis alweer verlaten, nadat werd vastgesteld dat er niets ernstigs was. Toch stapte de Franse tijdrijder niet op vandaag.

Een etappe met start in Stirling, aankomst in Paracombe. Normaal had Stirling de eer een etappe-aankomst te ontvangen. Het circuit dat wordt gedaan wanneer Stirling de finish verzorgt, werd nu vijf keer verreden ter aanvang van de etappe. Twee bonificatiesprints lagen verwerkt in die circuits.

Boni’s

De eerste tussensprint lag na 24 kilometer op het parkoers. Vandaar dat Ondrej Cink (Bahrain-Merida, ex-mountainbiker) en Cameron Meier (UniSA-Australia, winnaar van de Tour Down Under in 2011) geen ruimte kregen bij hun aanvalspoging. Veertig seconden pakten ze in een mum van tijd, maar nog voor de bonificatiesprint was het gedaan. Ben Swift (dit jaar rijdend voor UAE-Abu Dhabi) was de snelste in de ‘iiNET Sprint’, voor Jay McCarthy en Sean de Bie. McCarthy pakte gisteren al drie bonificatieseconden, hier weer twee, de Australiër deed goede zaken voor het klassement.

Quick-Step Floors nam de leiding over het peloton in handen. Met Petr Vakoc en Gianluca Brambilla had het twee interessante troeven in de hand voor de ritzege, waarbij dat gelijk interessante opties op zou leveren voor het algemeen klassement.

Favorieten

Quick-Step Floors deed dus het werk voor Vakoc en Brambilla. Maar op papier waren zij niet de allergrootste favorieten. Die eer was voor Richie Porte. De thuisrijder van BMC Racing Team vond hier een parkoers naar zijn maat. Kon ploeggenoot Rohan Dennis zijn kunstje van 2015 herhalen? Het leek weinig waarschijnlijk. De grootste uitdagers van Porte moesten uit het Colombiaanse kamp komen, met Sergio Henao (Team Sky) en Esteban Chaves (Orica-Scott). Henao liet vorig jaar al zien in januari in vorm te kunnen zijn, dat was bij Chaves nog de vraag.

Orica-Scott nam net als gisteren toch haar verantwoordelijkheid. Luke Durbridge en Damien Howson waren de verantwoordelijken van dienst. Jasha Sütterlin, de Duitse tijdrijder van Movistar die vorig jaar een verdienstelijke Eneco Tour reed, kwam ondertussen weg uit dat peloton. Hij werd de eenzame vluchter en nam daarmee de rol over van Laurens de Vreese, de Belg die dat gisteren deed. De 24-jarige Duitser kreeg al snel vijf minuten voorgift.

Sütterlin was, net als De Vreese in de eerste etappe, begonnen aan onbegonnen werk. Hij kwam als eerste voorbij aan de tweede tussensprint, waar Michael Kolar en Rüdiger Selig (beiden Bora-Hansgrohe) rustig de resterende seconden pakten. De Duitser van Movistar bleef door weinig aandringen in het peloton zijn voorsprong rond de vier minuten behouden.

Explosieve finale

In de finale richting Paracombe regende het lekke banden en valpartijen. Belangrijkste pechvogels waren Rohan Dennis en Sergio Henao. De Australiër kon met hulp van Australisch kampioen Miles Scotson de aansluiting vinden. Voor Henao ging dat wat moeilijker. Kenny Elissonde was namelijk niet de grootste windvanger om voor je uit te hebben.

Vlak voor de voet van de slotklim was Henao terug aan het front. Hij had al wel een flinke jas uitgedaan. Oranje trui Caleb Ewan bepaalde het tempo tijdens de eerste stroken bergop. Op vijf kilometer van de meet was José Gonçalves (Team Katusha-Alpecin) de eerste die aanviel. Hij viel echter gauw stil. Wereldkampioen Peter Sagan ging vanaf drie kilometer van de finish op kop rijden.

Richie Porte en Wilco Kelderman waren de eersten die op de steile stroken naar Paracombe probeerden aan te vallen. De Australiër van BMC Racing Team vertrok en legde hier de basis voor de eindzege. Bijna twintig seconden later volgden Gorka Izagirre (Movistar) en Chaves op de plaatsen twee en drie.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...

Bart Lemmen naar Human Powered Health team

De 26-jarige Bart Lemmen wordt aankomend seizoen prof bij het ProTeam Human Powered Health....

Meer zoals dit

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...