Vos imponeert, Van Kessel volgt zichzelf op in Surhuisterveen

Marianne Vos soleerde in Surhuisterveen naar de zege in de Centrumcross. Corné van Kessel klopte Lars Boom in een spanne...

Vos imponeert, Van Kessel volgt zichzelf op in Surhuisterveen

Marianne Vos soleerde in Surhuisterveen naar de zege in de Centrumcross. Corné van Kessel klopte Lars Boom in een spannend gevecht.

Met zondag het Nederlands kampioenschap veldrijden in Sint-Michielsgestel op het programma was de Centrumcross in Surhuisterveen een laatste test voor de veldrijders om te zien waar ze stonden ten opzichte van de concurrentie. Bij de vrouwen was Marianne Vos ruim de sterkste.

De Noord-Brabantse renster van WM3 Cycling liet de concurrentie compleet kansloos. Al vroeg in de koers reed ze weg. Yara Kastelijn, ploeggenote van Vos bij WM3 Cycling, werd tweede op meer dan twee minuten achterstand van de meervoudig wereldkampioen veldrijden. Die maakte onlangs pas haar rentree in het veld, maar wint alweer alles wat los en vast zit.

Vroege pech deert Boom niet

De grote verschillen waren een gevolg van de ontzettend modderige omloop in Surhuisterveen. De regen in Friesland had voor een omloop gezorgd waar nog net niet gelopen moest worden op sommige momenten. Lars Boom vertrok als beste bij de mannen. Hij leek al in de eerste ronde ver weg te rijden bij de concurrentie. Halverwege de aanvangsronde lag echter de tube van het

Boom moest in de achtervolging. In zijn zoektocht naar de kop van de wedstrijd, Corné van Kessel, moest hij een tiental crossers passeren. Na een halve ronde achtervolgen was de nummer drie in de koers, Joeri Adams, eraan voor de moeite. Anderhalve ronde later was ook de halve minuut achterstand op Lars van der Haar gedicht. Van Kessel was de volgende, weer een halve ronde later. Halfweg de cross was de achterstand van een minuut weggewerkt.

Van Kessel bleef echter in het wiel van Boom plakken. De renner die zijn eerste cross in LottoNL-Jumbo-tricot reed besloot daarop ook iets in te houden. In de voorlaatste ronde leek Van Kessel weg te rijden, maar hij maakte een stuurfout en belandde achter de nadar die rond het parkoers stonden. Boom kon wegrijden. Maar ook de wereldkampioen van Treviso 2007 was niet foutloos. Na drie grote fouten kon Van Kessel opnieuw aansluiten. In de knotsgekke slotronde was het Van Kessel die zijn concurrent naar de tweede plaats verwees.

Foto's: Cor Vos