Oudste Tourwinnaar Ferdi Kübler op 97-jarige leeftijd overleden

Ferdi Kübler is overleden. De Zwitser was met zijn leeftijd van 97 jaar voor zijn overlijden de oudste nog levende Tourw...

Oudste Tourwinnaar Ferdi Kübler op 97-jarige leeftijd overleden

Ferdi Kübler is overleden. De Zwitser was met zijn leeftijd van 97 jaar voor zijn overlijden de oudste nog levende Tourwinnaar.

Dat bevestigt zijn weduwe Christina aan het tijdschrift Schweizer Illustrierte. "Hij is vredig ingeslapen, met een glimlach op zijn gezicht", tekende het Zwitserse tijdschrift op uit de mond van Küblers weduwe. Hij werd een aantal dagen terug in het ziekenhuis opgenomen met een zware verkoudheid.

Ferdinand Kübler werd geboren op 24 juli 1919. Als renner werd hij in de jaren '40 en '50 vijf keer Zwitsers kampioen wielrennen op de weg. Ook won hij drie keer de ronde van zijn eigen land. De grootste successen voor de Zwitser kwamen in de jaren '50. In 1950 won hij de Tour de France, een jaar later werd hij wereldkampioen wielrennen in Varese.

'Dolle Ferdi'

In 1951 had Kübler ook al de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Dat deed de Zwitser in 1952 dunnetjes over. In totaal won hij acht etappes in de Tour de France. Hij werd dit jaar 97 en was daarmee tot zijn dood de oudste nog levende Tourwinnaar. Die 'titel' krijgt Roger Walkowiak nu opgespeld. De Fransman won de Tour de France in 1956 en is ondertussen 89 jaar oud.

De 'Arend van Adliswil' werd na de oorlog gezien als één van de beste, maar vooral meest spectaculaire wielrenners in het peloton. Hij kreeg de bijnaam 'Dolle Ferdi'; dit omdat Kübler graag vroeg demarreerde en schijnbaar uitzichtloze vluchtpogingen deed. Toch won de Zwitser meer dan 400 wedstrijden. Fabian Cancellara eerde hem op Twitter. "RIP Ferdy Kubler", zegt de dit jaar gestopte Cancellara. "Wat een legende en grote bron van inspiratie. 97 jaar aan Zwitserse kracht."

Foto: Cor Vos