Van Aert laat tegenstand ver achter zich in Heusden-Zolder

Wout Van Aert heeft op een indrukwekkende manier de wereldbekercross van Heusden-Zolder gewonnen. De Belg liet iedereen...

Van Aert laat tegenstand ver achter zich in Heusden-Zolder
  • Wout van Aert Wout van Aert

Wout Van Aert heeft op imponerende wijze de wereldbekercross van Heusden-Zolder op zijn naam geschreven. Door de zege breidt hij ook zijn voorsprong in het algemeen klassement van de wereldbeker uit. Laurens Sweeck en Kevin Pauwels eindigden respectievelijk tweede en derde. Mathieu van der Poel kende een baaldag en moest genoegen nemen met de veertiende plek. 

Wereldkampioen Van Aert kende een uitstekende start, terwijl zijn grote rivaal Van der Poel juist grote problemen kende aan het begin. In de tweede ronde moest de Nederlands kampioen vervolgens zijn schoen wisselen waardoor hij nog meer kostbare seconden verspeelde. Van Aert was toen al stoïcijns solo verdergegaan. In eerste instantie kon Europees kampioen Toon Aerts zijn landgenoot nog volgen, maar niet veel later was ook hij eraan voor de moeite.

Binnen mum van tijd sloeg Van Aert een immens gat op zijn eerste belagers, Sweeck en Aerts. Na drie rondes had hij al een voorgift van zo'n halve minuut, terwijl Van der Poel zelfs al een minuut moest toegeven. Hij ging nog wel in de achtervolging, maar Van Aert was al te ver weg om nog teruggehaald te kunnen worden. Het verdict op de eindstreep was uiteindelijk meer dan een minuut op nummer twee Sweeck. In de strijd om de derde plek leek Van der Poel de beste papieren te hebben, maar in de slotronde reed hij nog lek.

Twee Larsen 

Zowel Lars van der Haar, die vandaag zijn rentree maakte na een bovenbeenblessure, als Lars Boom kenden een uitstekende start, maar mede door een lekke band moest Van der Haar al gauw verstek laten vooraan. Boom, voor het eerst weer tussen de veldrijdtoppers, kon langer vooraan blijven piepen. Lang reed de Brabander op de vijfde plek, maar hij moest vervolgens toch enkele plaatsjes toegeven. Boom eindigde als elfde.

Bij de vrouwen en beloften was er wel tastbaar Nederlands succes. Bij de vrouwen was het wederom Marianne Vos die als eerste over de streep kwam, net als afgelopen vrijdag in Diegem. Vos liet Sanne Cant achter zich. Bij de beloften heerste Joris Nieuwenhuis in Heusden-Zolder. Het was al zijn derde opeenvolgende overwinning in de wereldbeker.

Foto: Cor Vos