HomeNieuwsOud-wielrenster De Bruin: "Jarenlang seksueel misbruikt"

Oud-wielrenster De Bruin: “Jarenlang seksueel misbruikt”

Een maand nadat de KNWU een onderzoekt start naar intimidatie in de wielersport, bekent oud-wielrenster Petra de Bruin s...

Een maand nadat de KNWU een onderzoekt start naar intimidatie in de wielersport, bekent oud-wielrenster Petra de Bruin seksueel misbruikt te zijn. Tegen Nieuwsuur zegt ze dat ze jarenlang door meerdere mensen in het wielercircuit is misbruikt.

Voormalig profwielrenster Petra de Bruin durft na tientallen jaren innerlijke strijd eindelijk haar verhaal te vertellen. Ze is tijdens haar carrière jarenlang seksueel misbruikt, vertelt ze tegen Nieuwsuur. Het misbruik begon toen De Bruin minderjarig was.

“Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van”, zegt De Bruin in het tv-programma. “Het is een soort innerlijke worsteling in mijzelf. Ik wil blij en liefdevol zijn, naar mezelf en de mensen van wie ik houd. En dat lukt op een of andere manier niet zo goed.”

De oud-wereldkampioene van 1979 vertelt dat ze in haar carrière meerdere malen seksueel is misbruikt door meerdere personen uit het wielercircuit. Met een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten, tegen haar zin in. “Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel.”

Ook zegt ze dat een fietsenmaker haar diverse malen seksueel misbruikt heeft. “Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken.” In de nadagen van haar wielercarrière is er ook nog een man van wielerbond KNWU die ‘een betaling in natura’ verlangde in ruil voor advies bij een akkefietje met de bond.

Jaren na het beëindigen van haar wielercarrière besluit De Bruin het misbruik van de eerste man, de begeleider, te melden bij de KNWU. Ze krijgt een vertrouwenspersoon van NOC*NSF toegewezen: Lisa Plat. “Ik geloofde haar verhaal voor 100 procent, absoluut”, zegt Plat tegen Nieuwsuur. De KNWU werkt niet mee als Plat later bij de wielerbond aanklopt om de misbruikzaak onder de aandacht te brengen. “Ze wilden het natuurlijk ook onder de pet houden. Dit is geen reclame voor de sport“, zegt de voormalig vertrouwenspersoon.


Wielerbond KNWU reageert als volgt: “Wij vinden het zeer moedig van Petra de Bruin dat zij haar verhaal vertelt. Openheid over (seksuele) intimidatie en dus het bespreekbaar maken hiervan, is moeilijk. Het is wel van groot belang om huidige en toekomstige sporters te kunnen helpen. De KNWU is enige tijd geleden een onderzoek gestart naar intimidatie in de wielersport. De ervaringen van Petra de Bruin nemen wij hierin mee.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...