Vansummeren: "Hebben mijn fiets afgepakt, al begrijp ik dat wel"

Johan Vansummeren moest in juni abrupt zijn wielercarrière beëindigen wegens hartproblemen. "Ik heb toen veel tranen gel...

Vansummeren: "Hebben mijn fiets afgepakt, al begrijp ik dat wel"

Johan Vansummeren moest in juni abrupt zijn wielercarrière beëindigen wegens hartproblemen. De Belg kon die 'beslissing' moeilijk verkroppen. "Ik heb toen veel tranen gelaten, tot ik er geen meer had."

Voor Johan Vansummeren was het een waar jaar. De Belg, oud-winnaar van Parijs-Roubaix, moest wegens hartproblemen noodgedwongen stoppen Bij Sportweekend vertelt hij hoe de afgelopen maanden voor hem waren.

"Het dieptepunt was na mijn tweede hartoperatie. Toen moest ik een inspanningstest doen in Hasselt. Ik had er een goed oog op, maar wist ook dat het alles of niets was. Tijdens de test zag ik aan de gezichten van de artsen al dat het niet goed was. Toen is mijn wereld ingestort."

"Ik voelde vooral woede en ook verdriet. Ik heb toen veel tranen gelaten, tot ik er geen meer had. Je weet dat je leven als prof ooit stopt, maar ik heb geen vrede met de manier waarop. Ze hebben mijn fiets afgepakt, al begrijp ik wel dat dat nodig was."

"Soms denk ik: had ik die testen maar nooit laten doen. Of had ik maar gewacht tot na Roubaix. Dan had ik toch nog een voorjaar gekoerst."

"Ik ga nog een tweetal keer per week fietsen met vrienden. Mét de hartslagmeter. Bang ben ik niet op de fiets. Ik neem op voorhand een bètablokker, zodat mijn hartslag niet de hoogte inkan. Maar ik heb er wel nog altijd een godsgruwelijke hekel aan om voorbijgestoken te worden."

Foto: Cor Vos