Van der Poel klopt Van Aert na spannende slotfase in Scheldecross

Mathieu van der Poel was de beste in de Scheldecross in Antwerpen. De Nederlander klopte concurrenten Wout van Aert en K...

Van der Poel klopt Van Aert na spannende slotfase in Scheldecross
  • Wout van Aert Wout van Aert

Mathieu van der Poel was de beste in de Scheldecross in Antwerpen. De Nederlander klopte concurrenten Wout van Aert en Kevin Pauwels.

Aan de boorden van de Schelde stond met de Scheldecross de vijfde manche in het klassement van de DVV-Trofee op het programma. Het parkoers in Antwerpen lag er door het - relatief - goede weer volgens de renners goed bij. Er was wel sprake van vrij veel 'los zand', doordat het nauwelijks had gevroren de laatste weken.

Wout van Aert nam met Kevin Pauwels de kopstart, waarna Mathieu van der Poel al snel volgde in het wiel van de wereldkampioen. Maar de Nederlands kampioen wilde zoals vaker vanaf de eerste ronde de tegenstand onder druk zetten. In de tweede ronde was het echter wereldkampioen Van Aert die het kaf van het koren scheidde. Toon Aerts, Michael Vantourenhout en Pauwels waren ook vooraan aanwezig.

Kat en muis

In de derde rondgang schudde Van der Poel nog eens aan de boom. Hij sloeg een gaatje, waarna Van Aert nul op het rekest kreeg van de concurrentie op zijn vraag om samen te werken. De regenboogtrui moest het alleen oplossen. En dat deed hij met verve. Daarna deed Van Aert het tempo stokken. Op een heuvelachtig gedeelte, gevolgd door balkjes die al springend met de fiets genomen konden worden, deed Van der Poel iedere ronde een goede zaak. Hij kon er in de vijfde ronde opnieuw een gaatje slaan.

Het werd een spelletje van kat en muis tussen het kampioenenduo. Ook Pauwels mocht nog een keer de aansluiting maken na een relatieve pauze van de twee kemphanen. Maar na een volgende versnelling was hij de spreekwoordelijke vogel voor de even spreekwoordelijke kat(ten). In het laatste kwartier van de cross bleven opnieuw de twee buitencategorie crossers over voor de zege.

Spannende finale

Toch viel het verschil op dit parkoers moeilijk te maken. Pauwels sloot na een nieuwe periode van rust weer aan bij het kopduo. Zelfs Joeri Adams, Laurens Sweeck en Vantourenhout mochten nog even de spits van de koers aanraken. Door de 'trage' koers werd het spannend. Pauwels was de volgende die een poging waagde.

Van der Poel suste in slaap. Van Aert kon een gaatje nemen. De Nederlands kampioen moest gaan jagen op de regenboogtrui. Hij had hiervoor nog niet onder druk gestaan. Bij het klinken van de bel bedroeg het verschil drie seconden. In het 'Van der Poel'-gedeelte kwam het drietal weer samen. In een van de zandstroken werd het een schouder-aan-schouder-duel, in de letterlijke zin van het woord, tussen de Nederlandse driekleur en de regenboog. Van der Poel gooide er nogeen laatste versnelling uit en was de pijp uit. Opnieuw won de Nederlander. Van Aert moest het hoofd buigen. Mathieu pakte zijn twaalfde zege van dit veldritseizoen.

Foto: Cor Vos