Porte staat in 2017 voor 'Tour de France van de waarheid'

Richie Porte wil in 2017 de Tour de France winnen. De Australiër van BMC ziet volgend seizoen als het seizoen waarin het...

Porte staat in 2017 voor 'Tour de France van de waarheid'
  • Richie Porte Richie Porte

Richie Porte wil in 2017 de Tour de France winnen. De Australiër van BMC ziet volgend seizoen als het seizoen waarin het moet lukken.

Dat vertelde de Australiër op het trainingskamp in Spanje dat BMC op dit moment belegt. Om de Tour te winnen, moet hij wel voorbij zijn oude ploeggenoot Chris Froome. "Chris heeft veel koersen gewonnen. Hij domineerde de Tour de laatste jaren. Maar hij heeft niet iedere koers gewonnen. Daar moet ik me aan vastklampen."

"Wielrennen kan soms onvoorspelbaar zijn, dat maakt het leuk. Soms is het weer zo voorspelbaar als iets, maar op andere dagen kunnen er weer vreemde dingen gebeuren", staat ploegmaat Nicolas Roche hem bij. Roche maakte deze winter de overstap van Sky naar BMC. "Je kunt op een bepaald moment de koers openbreken en iedereen raken, zoals Alberto Contador dat vaak deed."

Grote kans

Afgelopen Tour had Porte al in de tweede etappe pech. Hij reed lek in volle finale en verloor twee minuten. Hij eindigde uiteindelijk op een minuut en twaalf seconden van nummer twee Romain Bardet. "Het is makkelijk om te zeggen hoe het volgend jaar allemaal gaat lopen, maar het is een koers, die is altijd onvoorspelbaar."

De Australiër van BMC verwacht geen saaie Tour de France. "Er zijn genoeg ploegen die de koers uit elkaar willen trekken. Het zal mooi worden om te zien. Volgens mij wordt het een zware koers."

Porte trekt naar de Tour de France als absolute kopman. Tejay van Garderen gaat naar de Giro d'Italia. "Als enige leider van de ploeg naar de Tour: dat wordt helemaal anders. Het is een enorm grote kans voor mezelf. De Tour van vorig jaar geeft me het vertrouwen, want ik was niet ver verwijderd van het podium. Ik heb ook wat pech gehad onderweg. Bergop voelde ik me bij de besten. Ook de korte tijdritten liggen me goed."

Foto's: Cor Vos