Liboton: 'Onbegrijpelijk dat veldrijders tevreden zijn met derde plaats'

Roland Liboton hekelt de mentaliteit van de concurrentie van Wout van Aert en Mathieu van der Poel. "Ze leggen zich neer...

Liboton: 'Onbegrijpelijk dat veldrijders tevreden zijn met derde plaats'
  • Wout van Aert Wout van Aert

Roland Liboton hekelt de mentaliteit van de concurrentie van Wout van Aert en Mathieu van der Poel. "Ze leggen zich neer bij de derde plaats."

Dat vertelde de tienvoudig Belgische kampioen veldrijden aan Sporza. "In mijn tijd ging ik na een nederlaag extra hard trainen om Roger de Vlaeminck een week erna terug te pakken." Philipp Walsleben reageerde al op die uitspraak:

Liboton kijkt terug op zijn tijd als veldrijder. In de jaren 80 werd hij vier keer wereldkampioen. "Maar toen was er meer strijd. De kloof tussen de top en de subtop was niet zo groot als nu. Er was meer strijd in de achtergrond en er waren betere buitenlanders."

Verkeerde training?

De Belg legt de vinger op de volgens hem zere plek. "Iedereen rijdt met een hartslagmeter. Die maakten ze om je beter te doen rijden. Waarom rijdt twee derden van het peloton dan zo slecht?" Volgens hem is de mentaliteit van de crossers veranderd. "Ze zijn nu al tevreden met een derde plaats. Dat vind ik verkeerd."

De altijd kritische ex-veldrijder vindt het vreemd dat iedere renner nu zijn eigen trainer heeft. "Dat zijn vaak mensen die uit de atletiek komen. Maar weten die wel genoeg over cyclocross? Dat vraag ik me af." Liboton is zich ervan bewust dat hij kan klinken als een 'oude zeur'. "Dat is altijd wanneer mensen als De Vlaeminck en ik iets zeggen. Maar ik moet Roger vaak gelijk geven. Mensen vinden hem een betweter, maar hij weet het inderdaad beter."

Foto's: Cor Vos