Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 30)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De Vue...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 30)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De Vuelta begint!

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Nieuwe confrontatie

De driestrijd tussen Chris Froome, Alberto Contador en Nairo Quintana in de Tour de France was een beetje in het water gevallen. Froome kwam als Tourwinnaar natuurlijk goed uit de verf, maar Quintana (ziek? of gewoon niet goed genoeg?) en Contador (vroege valpartijen en opgave in etappe 9) gaven niet thuis. Dat moest dan maar gebeuren in de Vuelta a España. Vanuit Nederland werd er ook met interesse naar de Spaanse ronde gekeken: wat konden Steven Kruijswijk en Robert Gesink uitrichten?

De Spaanse ronde werd afgetrapt met een ploegentijdrit die vooral vanwege het decor adembenemend was. Aan het Balneario Laias startten de ploegen, om naar het waterpark van Castrelo do Miño te rijden. Het werd een enorm spannende strijd tussen Team Sky (Froome) en Movistar (Quintana). De Britse formatie nam met twee tienden de maat van de Spaanse armada.

Kalm(ej) aan

De eerste dagen van de Vuelta zouden voor de klassementsmannen rustig verlopen. In de eerste rit in lijn zou een korte etappe beslist worden in een massasprint. In een technische laatste rechte lijn bleek Gianni Meersman de rapste. Een dag later volgde een eerste aankomst(je) bergop, op de Mirador de Ézaro. De klassementsmannen lieten de vluchters strijden voor de zege, Alexandre Geniez bleek de sterkste. Daarachter was Movistar heerser bergop, enkel Chris Froome en Esteban Chaves eindigden in het gezelschap van Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Rubén Fernandez. De laatste nam het rood over van Michal Kwiatkowski.

In de vierde rit volgde een nieuwe aankomst heuvelop, aan de kust in San Andrès de Teixido. Opnieuw kwam een kopgroep weg die zou strijden voor de zege. Darwin Atapuma (BMC) nam het rood over van Fernandez, zoals Movistar het wilde. De druk weg van de kopmannen. De ritzege ging echter niet naar Atapuma: net als in de Giro d'Italia zou de Colombiaan op dat vlak weinig geluk kennen. Lilian Calmejane deed het niet zo kalm aan bergop: een majestueuze solo was het.

En Kruijswijk dan?

Voor Steven Kruijswijk was de Vuelta niet erg goed begonnen. Was de ploegentijdrit nog sterk (28 seconden verlies op Sky en Movistar), op de Mirador de Ézaro kende de Noord-Brabander zijn ouderwetse beginvorm van een grote ronde. Een minuut en 36 seconden moest hij toestaan op Quintana en Froome. “Ik ben met ambities aan de Vuelta begonnen, dus dan wil je erbij zitten tijdens de eerste aankomst bergop. Dat zat er duidelijk niet in", reageerde de kopman van LottoNL-Jumbo teleurgesteld.

Een dag later was het verlies ietwat meer beperkt. 34 seconden was het verschil tussen Kruijswijk en de andere klassementsrenners. Achteraf zei hij: "Ik had niet verwacht dat ik vandaag wel ineens bij de besten zou blijven, maar het ging niet slecht. Als dit zich zo doorzet, kan ik in de loop van de Vuelta het niveau halen dat ik voor ogen had.”

Dat niveau zou er niet komen. De Vuelta was voor Kruijswijk namelijk voorbij na de vijfde etappe. In de finale in het pittoreske Lugo, waar Meersman zijn tweede ritzege van de Vuelta boekte, kwam de Nederlander hard in botsing met een paaltje dat niet was afgedekt.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Summary-Stage-5-Viveiro-Lugo-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Hij brak zijn linker sleutelbeen. “Mijn ribben en sleutelbeen doen veel pijn. Ik ben vol op dat paaltje gereden. Het is erg zuur dat ik de koers moet verlaten door een obstakel dat daar niet hoort te staan", was de reactie van Kruijswijk. “Ik ben de dupe van een obstakel dat bijna niet te missen is. En toch is het over het hoofd gezien. Dat is niet voor het eerst. In de Ronde van het Baskenland was er vorig jaar een gelijksoortige val. Aan excuses hebben we niks, als de veiligheid van de renners almaar in gedrang blijft.”

Belgische hattrick, Orica's eerste

Een dag later moest het peloton gewoon door. De zesde etappe ging naar Luintra, naar de 'Ribera Sacra': de heilige rivier. Movistar probeerde van die rivier gebruik te maken en wilde Alejandro Valverde of Dani Moreno aan de zege helpen. Mathias Frank bleef als laatste vluchter heel lang over, van hem zouden we nog meer horen deze Vuelta. Simon Yates counterde de aangekondigde aanval van Dani Moreno. De Brit in Australische dienst reed fabelachtig naar de winst.

De afsluiter van de eerste week werd een sprint in het dorpje Sanabria, in het Spaans Puebla de Sanabria. De sprint, die licht bergop ging, werd een prooi voor Jonas Vangenechten. De derde ritzege voor België in de eerste week, de eerste ritzege voor IAM Cycling in deze Vuelta.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Summary-Stage-7-Maceda-Puebla-de-Sanabria-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

De aandacht ging achteraf echter niet uit naar Vangenechten, maar naar Alberto Contador. Hij was in de finale ten val gekomen. Het zou toch niet zo zijn dat hij nog eens geblesseerd uit een grote ronde moest stappen? "Mijn kuit en dijbeen hebben een grote tik gehad. Mijn hele linkerkant zit onder de schaafwonden. Maar gelukkig is er niks gebroken", vertelde El Pistolero.

Consequenties?

Had die valpartij gevolgen voor El Pistolero? Dat zou op de achtste dag al bekend worden, op de Alto de la Camperona. Dat en nog veel meer, ook van Nederlandse bodem, in het tweede deel van de terugblik op de Vuelta a España. Tot dan!

Foto's: Cor Vos