HomeNieuwsPierre-Roger Latour: 'Moet op ieder aspect een betere renner worden'

Pierre-Roger Latour: ‘Moet op ieder aspect een betere renner worden’

Pierre-Roger Latour is ambitieus voor 2017. De talentvolle Fransman van AG2R-La Mondiale is na zijn ritzege in de Vuelta...

Pierre-Roger Latour is ambitieus voor 2017. De talentvolle Fransman van AG2R-La Mondiale is na zijn ritzege in de Vuelta a España op jacht naar meer.

Het was een van de meest bijblijvende etappes van de afgelopen Vuelta a España. Op de Alto de Aitana vochtten Darwin Atapuma en Pierre-Roger Latour een duel uit om de ritzege. De Colombiaan leek een aantal keer te gaan winnen, maar het grote Franse talent gaf niet op. Latour zegevierde op een prachtige manier. Dat gaf de Fransman moed voor volgend jaar.

Pierre-Roger Latour kwam als winnaar boven op de Alto de Aitana. Pierre-Roger Latour kwam als winnaar boven op de Alto de Aitana.

Dat vertelde hij tegen Cyclingnews. “2016 was goed voor me. Natuurlijk, want ik won een WorldTour-koers. Ik ben blij dat ik koersen als Parijs-Nice, het Baskenland, Romandië, Zwitserland, San Sebastian, Lombardije en de Vuelta reed. In 2015, mijn eerste profjaar, reed ik aan WorldTour-koersen namelijk alleen Catalonië en Lombardije. Het is een stap voorwaarts, opnieuw. Ik kon zelfs vrij goed mee komen in het peloton, ik zat af en toe bij de beste tien, vijftien renners in koers. In Zwitserland droeg ik de gele trui, maar werd ik ziek. Gelukkig ging het aan het einde van het jaar weer goed. De Vuelta was natuurlijk geweldig, net als de Ronde van Lombardije.” Daar werd de Fransman tiende als knecht van Romain Bardet.

De ritzege in de Vuelta kwam onverwacht. “Ik hoopte er natuurlijk wel op. Mijn laatste kans op winst lag eigenlijk in de Tour de l’Ain. Daar werd ik tweede en derde in etappes en derde in het klassement.” (Sam Oomen won de koers, red.) “Ik dacht echt dat mijn kansen op waren. Het was mijn eerste grote ronde, ook nog eens. En dan de laatste bergetappe, dat was geweldig. Het was goed voor de ploeg.”

Volgend seizoen

Tot aan de beruchte vijftiende etappe, waar ook Latour ‘buiten tijd’ eindigde, stond hij rond de twintigste plaats. “Dat geeft hoop voor de toekomst. Ik werd niet slechter in de laatste week. Welke grote ronde er volgend jaar op het programma staat? de Tour de France, normaal gesproken. Maar het hangt van mijn vorm af.”

Latour ziet zichzelf niet als pure klimmer. “Ik kan het goed. Maar ik ben niet het type pure klimmer. Ik heb daarnaast wel een goede tijdrit. Ik denk dat ik completer ben dan de meeste pure klimmers.” De renner van AG2R-La Mondiale weet dan ook niet of hij een renner is voor grote rondes. “Drie weken op hoog niveau koersen, dat is nu nog te lang. Ik doe het nu goed in koersen van een week. Maar misschien komt het met de jaren.”

WorldTour-zeges

De klassiekers dan? De tiende stek in Lombardije moet hem immers hoop geven. “Ik dacht dat 250 kilometer te veel voor me was. Maar de Vuelta deed me goed en ik kwam met goede vorm naar Lombardije. Het parkoers ligt me daar. Maar het regende, technische afdalingen liggen mij dan niet. Het was niet ideaal, dus ik besloot Romain Bardet te helpen. Daardoor werd het een goede dag.”

Voor 2017 heeft Latour doelen. “Ik moet overal verbeteren. Ik moet me beter positioneren in koersen, ik moet beter bewegen op de fiets. Ik mag wat beter bergop gaan rijden en ik ben niet de beste daler. Ik moet me overal verbeteren. Als ik kijk naar resultaten die ik wil behalen, wil ik eens meedoen voor winst in WorldTour-wedstrijden van een week. En voor de rest help ik Bardet.”

Foto’s: Cor Vos

website-banner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...