HomeNieuwsConcurrentie Van Aert en Van der Poel: 'Derde plaats voelt als winst'

Concurrentie Van Aert en Van der Poel: ‘Derde plaats voelt als winst’

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn deze winter alleenheersers in het veld. De rest mag strijden om de laatste po...

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn deze winter alleenheersers in het veld. De rest mag strijden om de laatste podiumplaats.

Wout van Aert trok zijn heerschappij van het tweede gedeelte van het vorige veldritseizoen vrolijk door. Aan het begin van de veldritkalender van eind 2016 was de wereldkampioen ontembaar. Al snel kwam Mathieu van der Poel er als grootste concurrent bij en de twee zijn een klasse apart.

“Toch blijf ik het proberen”, vertelt Laurens Sweeck aan Sporza. Sweeck komt de laatste weken het dichtst in de buurt van het tweetal. “Immers is een podiumplaats altijd mooi en al beter dan een vierde stek. Op een gegeven moment moet je er tevreden mee zijn, maar zo mag je niet aan de wedstrijd beginnen. Ik probeer zo lang mogelijk aan te pikken en blijf proberen.”

‘Slimme zet’

“Het is de wet van de sport”, staat Tom Meeusen hem bij. “Sommigen zijn met meer talent geboren dan anderen. Ik heb al enkele rondes kunnen volgen, dat geeft een boost. Hoe langer ik kan meerijden, hoe meer vertrouwen ik krijg. En hoe beter ik me over mijn vormpeil voel. Die mannen rijden zo hard. Het is onmogelijk om ze een uur te blijven volgen. Wij zullen nog enkele procenten beter moeten worden. Ikzelf zeker ook.”

Toon Aerts wist de twee kemphanen al eens in bedwang te houden. Hij werd daarmee Europees kampioen in het veld. “Ik koers al sinds mijn jeugd tegen die twee. Ze zijn al jaren sterker dan ik. Met die gedachte trainde ik ook afgelopen zomer. Ik kan er best mee leven.” Hij is dan ook blij de enige te zijn die tot nu toe een wedstrijd won waarin zowel Van Aert als Van der Poel startte. “Het peloton viel stil en ik heb ze met een slimme zet kunnen kloppen.”

Toon Aerts klopte als enige dit jaar Van Aert en Van der Poel in één cross. Toon Aerts klopte als enige dit jaar Van Aert en Van der Poel in één cross.

Hij kan zich ook zonder problemen schikken in de strijd om de derde plaats. “Ik weet wie mijn rechtstreekse concurrenten zijn. Ik probeer me daarop te focussen. Het is geslaagd als ik eindig tussen de renners van mijn niveau.”

‘Best of the rest’

Kevin Pauwels is kort over de twee leiders van het veld. “Door hen voelt een derde plaats bijna als een overwinning.” Hij haalde al drie keer het podium dit seizoen. “Als je mee op het podium gaat, voel je jezelf een beetje ‘best of the rest’. Wij koersen voor de derde plaats en dat is ergerlijk. Je staat toch aan de start om te winnen. Misschien moeten we maar rekenen op een pechdag van Mathieu of Wout. Dat hoort er namelijk bij.”

Pauwels’ ploegmaat Michael Vanthourenhout wordt verwacht aan te kunnen pikken bij Van Aert en Van der Poel. Ook hij heeft tot nu toe drie podiumplaatsen behaald. “Ik vermoed dat ze allebei sterk zullen blijven crossen. Ik hoop dat ik nog wat kan verbeteren, maar zelfs in topvorm ben ik niet van het niveau van Mathieu.”

Vanmiddag staat de Superprestige-manche van Spa-Francorchamps op het programma.

Foto’s: Cor Vos

website-banner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...