Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 18)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 18)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu de Ronde van België.

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Zwarte ronde

Tijdens de Giro d'Italia staat ieder jaar ook de Ronde van België op de agenda. Dit jaar was het niet anders. De Baloise Belgium Tour, zoals ze sinds een aantal jaren heet, zou dit jaar een zware rand hebben. En dat zou met name om de vierde etappe gaan. Nadat wereldkampioen veldrijden op een geweldige manier de ronde van zijn eigen land opende met proloogwinst - hij versloeg onder meer Tony Martin - was een dag later Edward Theuns de beste op De Wandelaar in Knokke-Heist. In de derde etappe was het Dries Devenyns die voor drie op drie zorgde voor de Belgen in hun eigen land.

Maar toch zou, ondanks de ritzege in de vijfde etappe van Zico Waeytens en de eindzege voor Devenyns, de ronde in mineur eindigen. Niet alleen voor de Belgen, maar voor de hele wielerwereld. In de vierde etappe, de koninginnenrit van en naar Verviers, kwam een groot deel van het peloton ten val. Wat in eerste instantie bekend werd, was dat er motors waren betrokken bij de valpartij. Het vervolg van de etappe werd geannuleerd. Onder anderen Enrico Gasparotto speelde een grote rol in het nemen van die beslissing.

Stig Broeckx

Later bleek dat Stig Broeckx afgevoerd werd naar het ziekenhuis. Hij zou over de grens in Aachen komen te liggen. De volgende dag werd bekend dat Broeckx bloedingen aan het hoofd had en in coma werd gehouden.

“Meteen na de aanrijding was duidelijk dat Stig een hoofdletsel had en naar een neurochirurgische centrum moest gebracht worden. In samenspraak met de wedstrijddokter en het medische team is voor het ziekenhuis in Aken gekozen, dat over de nodige structuur beschikt”,liet teamarts Servaas Bingé weten.

“Daar is een scan gemaakt en daaruit bleek dat Stig twee bloedingen heeft in de hersenen. Stig bevindt zich in een niet-kunstmatige comateuze toestand, maar moet voorlopig niet geopereerd worden. Hij heeft geen schedelbreuk opgelopen, maar wel een breuk van de oogkas. De komende 24 uur wordt zijn toestand van zeer nabij verder opgevolgd.”

Updates

De dagen, weken en maanden daarna stonden in het teken van herstel voor Broeckx. Als hij überhaupt ooit nog uit de comateuze toestand kon komen. In de eerste weken werd de renner van Lotto Soudal nog in kunstmatige coma gehouden, om het herstel van het letsel en de ingrepen eventueel te bevorderen. In een volgend bericht werd bekend dat Broeckx uit acuut levensgevaar was.

Toen kort voor de Tour de France geprobeerd werd om hem uit zijn coma te halen, reageerde de Belg niet op prikkels zoals geluid of beweging. In september werd Broeckx overgebracht naar een revalidatiecentrum in Neerpelt. Eind september ging ploegleider Marc Sergeant langs bij zijn pupil. "Het was de verjaardag van zijn vriendin Tilly. Die zei: 'Stig, toon eens wat je kunt.' Hij knipperde met zijn ogen en stak zijn duim moeizaam omhoog. Daarna probeerde hij zo hard mogelijk in mijn arm te knijpen. Het zijn kleine, maar betekenisvolle signalen van beterschap", aldus Sergeant. Sindsdien is er geen update meer geweest.

Weer fietsen

In het volgende deel wordt de focus weer gelegd op de mooie kant van het wielrennen. In de Giro d'Italia kenden we als wielervolgers, wielerliefhebbers en alles wat aan wielrennen gerelateerd is een knotsgekke en wondermooie slotweek. Daar gaan we nog één keer (natuurlijk nog wel vaker) van genieten. Tot dan!

Foto's: Cor Vos