Wout Poels is de Nederlandse Wielrenner van het Jaar 2016!

Lange tijd gingen Wout Poels en Tom Dumoulin nek aan nek, maar Poels is voor de Wieler Revue-lezers dé Nederlandse Wielr...

Wout Poels is de Nederlandse Wielrenner van het Jaar 2016!
  • Wout Poels Wout Poels

De lezers van Wieler Revue hebben beslist over wie de titel Nederlandse Wielrenner van het Jaar verdient. De in totaal bijna 3.000 stemmers op de poll op onze website waren enigszins verdeeld, want lange tijd gingen Wout Poels en Tom Dumoulin nek aan nek. De uitslag: Poels is dé Nederlandse Wielrenner van het Jaar 2016.

1. Wout Poels (35%)

Team Team SkyBelangrijkste resultaten 2016• Individuele tijdrit, ritzege etappe 4 en algemeen klassement Volta a la Comunitat Valenciana• Ritzege etappe 5, Volta Ciclista a Catalunya• Luik-Bastenaken-Luik• Ritzege etappe 6, Tour of BritainOpvallend Wout Poels dankt zijn titel Nederlandse Wielrenner van het Jaar 2016 grotendeels aan zijn monumentale zege in Luik-Bastenaken-Luik. Adrie van der Poel was de laatste Nederlander die zegevierde in 'L-B-L' en we moesten achttien jaar wachten op zijn opvolger. Poels bleef koel in winterse omstandigheden door met een spurt Michael Albasini en Rui Costa te verschalken. Daarna vervulde hij ‘gewoon’ zijn rol weer als meesterknecht voor Chris Froome in de Tour de France, maar wat zou Poels zelf als kopman van Team Sky in een grote ronde kunnen? Wellicht komen we daar in 2017 achter...

2. Tom Dumoulin (31%)

Team Giant-AlpecinBelangrijkste resultaten 2016• Individuele tijdrit, Giro d’Italia• Nederlands kampioen tijdrijden• Ritzege etappe 9 en individuele tijdrit Tour de FranceOpvallend Tom Dumoulin werd de afgelopen twee jaar tot Wielrenner van het Jaar verkozen door de lezers van Wieler Revue. Dit jaar eindigt de Limburger op plaats twee, maar ook Dumoulin heeft een geweldig seizoen achter de rug. Met een zege in de Giro en twee in de Tour kan hij tevreden zijn, maar in zijn grote doel van dit jaar faalde hij. De tijdrit op de Olympische Spelen, met een parkoers dat op zijn lijf geschreven was, moest het hoogtepunt van zijn jonge loopbaan vormen, maar een uitblinkende Fabian Cancellara opende nog eenmaal alle registers. Nu kijken wat Dumoulin met zijn klassementsambities in een grote ronde kan.

3. Steven Kruijswijk (16%)

Team LottoNL-JumboBelangrijkste resultaten 2016-Opvallend Steven Kruijswijk behaalde het afgelopen seizoen geen enkele zege, maar hij hield wielerliefhebbend Nederland wel aan de buis gekluisterd tijdens de Giro d’Italia. Lange tijd leek het er op dat we eindelijk weer een nieuwe ronde-winnaar zouden hebben, na Joop Zoetemelk in de Tour de France van 1980. Een sneeuwwand op weg naar het Franse Risoul besliste anders. Na de Giro-deceptie probeerde Kruijswijk het in de Vuelta, maar die verliep nog desastreuzer. Een paaltje doemde ineens in het midden van de weg op en de renner van LottoNL-Jumbo tuimelde er overheen. Kruijswijk moest noodgedwongen afstappen wegens een gebroken sleutelbeen.

4. Niki Terpstra (5%)5. Robert Gesink (4%)6. Bauke Mollema (3%)7. Dylan Groenewegen (3%)8. Stef Clement (1%)9. Pieter Weening (1%)10. Sam Oomen (1%)

 

wieler-revue-jaaroverzicht-2016

In het Wieler Revue Jaaroverzicht 2016 blikken we uitgebreid terug op het afgelopen seizoen met de smaakmakers, waaronder Wout Poels. Was zijn eerste jaar bij Team Sky al goed, het tweede jaar excelleerde hij bij de Britse formatie. De Nederlander speelde wederom een cruciale rol in de Tour-zege van Chris Froome, pakte vier etappezeges en - nog belangrijker - een monument: Luik-Bastenaken-Luik. "Ik heb een heroïsche editie gewonnen."  

? Bestel hier het Wieler Revue Jaaroverzicht 2016!

Foto: Getty Images